Koca Sinan Paşa Külliyesi

Koca Sinan Paşa Külliyesi, 1593 yılında Sadrazam Koca Sinan Paşa tarafından Mimar Davud Ağa’ya yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen bu yapılar topluluğu, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Külliye binaları, asimetrik planlı bir avlu içinde düzenli bir şekilde yer almaktadır ve medrese, türbe ve sebilden oluşmaktadır. Tüm yapılar, etrafı dövme demir şebekeli kesme taş duvarlarla çevrilidir ve titiz bir işçilikle inşa edilmiştir.

Medrese, klasik Osmanlı tarzında yapılmış olup dikdörtgen planlı ve revaklı avlulu bir yapıdır. Avlunun üç tarafı öğrenci odalarıyla çevrilidir. Dershane ise alışılmışın dışında, yatay bir şekilde medreseye bitişiktir ve revaklı avluya hem medreseye hem de dershaneye giriş sağlar. Avluyu çevreleyen öğrenci hücreleri 16 adet olup kare planlıdır. Medresenin iç avlusunun ortasında sekizgen planlı bir şadırvan bulunmaktadır ve klasik Osmanlı üslubunda baklavalı başlıklı sekiz sütun tarafından taşınır. Dershane, revağa sahip olup iki sütun ve bir payeye dayanan dilimli kemerlerle üç gözlüdür. Revakların bir bölümü kubbeyle, diğeri tonozla örtülmüştür. Dershane, erken dönem Osmanlı mimarisinde sıkça görülen ters “T” planına benzerlik gösterir.

Sinan Paşa Türbesi, klasik Osmanlı türbeleri arasında en güzel örneklerden biridir. Külliyeye hâkim bir konumda inşa edilmiş olan türbe, onaltıgen bir formda ve kesme taştan yapılmıştır. Dış kısmı, saçak kısmının altından çevreleyen stalaktitli bir kornişle süslenmiştir. Kornişin üstünde, yan yana gelen palmetlerden oluşan bir friz bulunur. Türbenin basık kemerli kapısının önünde beş adet kare sütun tarafından taşınan bir sundurma yer almaktadır.

Külliyenin tam köşesinde bulunan sebil, çevre duvarının dışına taşmaktadır. Yerden yarım metre yükseklikteki mermer platform, sekizgen bir formda tasarlanmıştır.