tozkoparan_iskender 1500’lü yılların ortalarında yaşayan İskender o dönemin rakip iktidarı İranlı okçuları her seferinde yenen bu sayede de padişahın övgüsünü kazanmış güçlü bir kemankeş (Okçu).

Bir ok atışında 845,46 metreye ulaşınca, bu rekor uzaklık belgelensin diye fotoğraftaki nişantaşı buraya dikilmiş.  (Okmeydanı Kulaksızdaki Haliç Polis Merkezinin yanında)

Tozkoparan İskender İnebahtı Deniz savaşında şehit düşmüş.

3 cevaplar
  1. Tozkoparan İskender
    Tozkoparan İskender says:

    Osmanlı’ da Okçuluk tekkesinde kayıt yaptırabilmek için, oku en az 594 metre uzağa atabilmek gerektiğini, tarihin kaydettiği en büyük okçunun ise Tozkoparan İskender olup , Hicri 957 senesinde İstanbul’da yapılan bir yarışmada oku ile 826 metreden hedefini vurarak birinci olduğunu, bugün ise dünyadaki en iyi okçuların 500 küsür metrelere ancak ulaşabildiğini biliyormusunuz.
    Osmanlıda Kemankeş olmak isteyene üstâdı, ok ve yayı teslîm ederken kulağına da “Kemankeş Sırrı” nı fısıldardı. Okçular dışında kimseye fısıldanmayan bu sır, Osmanlı’yla birlikte yaşadı. Osmanlı ifnâ olunca sır da ifşâ oldu.
    O sır Enfal Suresi’nin17. ayetiydi: “Attığın zaman onu sen atmadın. Allah attı.”
    Kemankeşler bâzen yayı öyle güçlü çekerlerdi ki, bel kemikleri kırılmasın diye sırtlarına zırh giyenler dahi vardı. Yayı kurma esnâsında çile, en güçlü parmak olan başparmakla çekilir, bu sırada parmak zarar görmesin diye “Zihkir” adı verilen demir yüzük takılırdı.
    ECDADIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ !

  2. Hezarfen Çelebi
    Hezarfen Çelebi says:

    Tozkoparan İskender, Barak A<dası Cenginde şehit olmadı. Kahraman bir Gazi oldu

Yorumlar kapalı.