mimar_sinan_turbesi

Koskoca bir dünya mimarından bahsederken bu kadar mütevazi cümlelerle karşılaşabileceğimi düşünmezdim.

92 camii, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser inşaa etmiş büyük mimar’ın türbesinin dua penceresinin üzerinde “Giçdi bu demde cihandan pir-i mimaran Sinan” yazıyor.

Kendisini anlatırken ne kadar mütevazi ama aynı zamanda özgüven sahibi olduğu Tezkiret-ül Bünyan’da yer alan şu cümlelerle sabit;

Bu değersiz kul , Sultan Selim Han’ın saltanat bahçesinin devşirmesi olup , Kayseri sancağından oğlan devşirilmesine ilk defa o zaman başlanmıştı. Acemi oğlanlar arasından sağlam karakterlilere uygulanan kurallara bağlı olarak kendi isteğimle dülgerliğe seçildim. Ustamın eli altında , tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak merkez ve çevreyi gözledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek , görgümü artırmak için diyarlar gezmeye istek duydum. Bir zaman padişah hizmetinde Arap ve Acem ülkelerinde gezip tozdum. Her saray kubbesinin tepesinden ve her harabe köşesinden bir şeyler kaparak bilgi, görgümü artırdım. İstanbula dönerek zamanın ileri gelenlerinin hizmetinde çalıştım ve yeniçeri olarak kapıya çıktım

Mimar Sinan’ın mezarı 1935 yılında kazılarak kafatası incelemesi için alınmış ancak daha sonraki restorasyonlarda kafatasının yerine konmadığı belirlenmiş!

Ziyaret etmek isteyenler için türbe İstanbul Üniversitesinin Beyazıt kampüsü arkasında İstanbul Müftülüğü giriş kapısının yanıbaşındadır.

Haydar Ali Diriöz Mimar Sinan’a ait 375 eser olduğunu belirtir fakat Tezkiret-ülBünyan (-yapılar kitabı- Mimar Sinan’ın arkadaşı Mustafa Çelebi’nin kaleme aldığı Mimar Sinan’ın  ağzından yazılmış Sinan eserleri envanteri) 344 eserden söz eder.