Siyavuşpaşa Medresesi

Süleymaniye’nin Haliç’e bakan tarafında Hoca Hamza Camisinin arkasında yer alır. 3. Murat döneminde sadrazamlık yapan Siyavuş Paşa tarafından 1580′de doğum yaparken ölen eşi, 2. Selim’in kızı Fatma Sultan adına yaptırılmıştır.

Restorasyon öncesi Siyavuşpaşa Medresesi

İstanbul’un tarihi dokusunda yer alan bu yapı, III. Murad döneminde Siyavuş Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmıştır. Medrese, Odunkapı Yokuşu üzerinde yer almaktadır ve günümüzde Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi olarak ziyaret edilebilmektedir.

Medresenin inşa tarihi hakkında belirleyici bir kitabesi yoktur. Ancak yapı, özenli tasarımı, malzemesi ve ayrıntıları ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Arsanın düzensiz geometrisi nedeniyle medresenin planı herhangi bir şemaya bağlı değildir; özel bir çözüm sergilemektedir.

Dershane doğuda, hücre dizilerinin ucundadır; hücreler yamuk planlı avlunun üç yönü boyunca dizilmiştir. Revaklar yok olduğu için özgün durumları hakkında kapsamlı bir araştırma yapmadan kesin bir şey söylenememektedir. Ancak kalan izlere dayanarak, ahşap çatılı olduğu ileri sürülebilir.

Medrese, Haliç’e inen Odun Kapı Yokuşu’na set çekercesine, dik olarak yerleştirilmiştir. Arazinin eğimi nedeniyle batıya doğru yüksekliği artan bir bodrum üzerinde yükselmektedir. Genel yerleşme düzeninde dershane ve ona bitişen 6 hücre kıbleye yöneltilmiş; batıya doğru kıvrılan duvarın bu kesimine medreseye ait 2 hücre yerleştirilmiştir.

Medresenin avlusu, şadırvan vb. öğelerini kaybetmiştir. Ancak, yapının tarihi dokusu ve güzelliği, ziyaretçileri etkilemeye devam etmektedir. Müze, Salı hariç haftanın her günü 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Muhtemelen Davud Ağa’nın eseri olan yapı, tarihin derinliklerinde günümüze kadar gelebilmiştir. Siyavuşpaşa Medresesi, İstanbul’un tarihi dokusunu koruyarak, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk yapma fırsatı sunmaktadır.