Fatihtedir. 450-457 yıllarında yapılmıştır. Bizans dönemindeki ismi Markianos Sütunu’dur. Sütunun bulunduğu meydana “Forum Amastrianon” deniliyordu. Söylenceye göre Kıztaşı denmesinin sebebi altından geçen kızlara bakire olup olmadıklarını fısıldamasıymış taşın… Bizans döneminde idamlık mahkumların cezalarının infaz edildiği meydanlardan biriydi.
Taşın etrafı 1908 yılına kadar ahşap evlerle kaplıyken. Büyük Çırçır yangınından sonra tekrar meydan olarak düzenlenmiş. Muhtemelen bu sütunun üzerinde İmparator Makianos’un heykeli bulunuyordu.
Taşın üzerinde şu metin yer alır;
“PRINCIPIS HANC STATVAM MARCIANI CERNE TOVUQVE PRAEFECTVS VOVIT QVOD TATIANVS OPVS” (İşte bu imparator Marcianus’un anıtıdır / Ki Tatianus bu eseri adamıştır)
marcianos
Tılsımlı Şehir İstanbul kitabında Kıztaşı ile ilgili şu efsane yer alır;
Ayasofya’nın inşası sırasında genç bir kız sırtına yüklediği koca bir sütunla Ayasofya’ya gidiyormuş. Yolda karşısına aniden bir cin çıkmış ve kıza: “Sırtındaki bu taşı nereye götürüyorsun?” demiş. Kız da cine: “Ayasofya diye bir kilise yapıldığını duydum. Çorbada benimde tuzum bulunsun diye ben de yüklendim bu taşı oraya götürüyorum.” diye cevap vermiş. Bunun üzerine cin: “Sen geç kalmışsın, kilise çoktan bitti. Sen o taşı aldığın yere bırak.” demiş. Kız çok üzülmüş ama çaresiz taşı geri götürerek aldığı yere dik bir şekilde bırakmış. Bir süre sonra kız kuşkulanmış. “Cin bana Ayasofya’nın bittiğini” söylemişti ama ben gidip gözlerimle göreyim.” demiş içinden. Yola koyulmuş Ayasofya’ya vardığında inşaatın henüz bitmediğini görmüş. O vakit kız cinin kendisini kandırdığını anlamış. Taşı almak için geri dönmüş. Fakat bütün çabasına rağmen, bu kez taşı bir türlü yerinden kıpırdatamamış. Meğer cinin sözüne kanıp taşı sırtından bıraktığı için kızın tılsımlı gücü kaybolmuş. Böylece bu taş da bugünkü yerinde kalmış.
Haritadaki yeri için tıklayınız.
1 cevap

Yorumlar kapalı.