İkinci Vakıf Han

Saka Çeşme Sokağı’nın başında, göze çarpan bir konumda yer alan İkinci Vakıf Han, Mimar Kemaleddin tarafından 1912-1914 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu han, Cumhuriyet döneminden önce Sandıkçılar olarak anılan bölgede bulunuyordu ve sandık imalatçılarıyla ünlenmişti.

Dışarıdan bakıldığında, beş katlı olan bu yapıda kesme taşlarla kaplı duvarlar bulunurken, çelik putreller dar ve tuğla tonozlardan oluşan bir volta döşeme sistemi oluşturmuştur. Binanın çatısı kırma ahşap ve üzeri kiremit kaplıdır. Hanın zemin ve asma katları yedişer dükkâna ayrılmıştır ve diğer katlarda ise toplamda 24 adet ofis bulunmaktadır. Konumu nedeniyle, dükkânlar ve ofisler çoğunlukla yan sokağa açılmaktadır.

Ön cephesi simetrik bir düzenlemeyle oluşturulan hanın girişine yakın küçük ofisler, saçak seviyesinin üzerine taşırılarak girişin vurgulanmasına özen gösterilmiştir. Dükkânların açıklıkları, asma kat düzeyinde sepetkulpu kemerlerle süslenirken, girişin üzerinde ise klasik Osmanlı tarzında sivri bir kemer bulunmaktadır.

Bütün kemerlerde profil detayları kullanılmış, en üst katta bulunan kemer köşeleri ise turkuaz renkli çinilerle süslenmiştir. Ayrıca, Türk üçgeni motifli silmelerle de ilgi çekici bir görüntü oluşturulmuştur. İkinci Vakıf Han, ulusal mimarlık ilkelerine uygun olarak tasarlanmış cephesi, asansör ve kalorifer gibi modern olanakları, volta döşeme gibi ileri yapı teknolojisi uygulamalarıyla dikkat çeken bir yapıdır.