Firuz Ağa Camii İstanbul’da Sultanahmet’te Atmeydanı’ndadır. 1491’de 2. Beyazıt’ın hazinebaşısı Firuz( Firuz Farsça’da “mutlu” anlamına gelir ) Ağa tarafından yaptırılmıştır. Firuz Ağa’nın kabri minarenin hemen yan tarafındadır. Caminin ana giriş kapısındaki kitabe ve cami içindeki kalem işleri orijinal devrinden kalan sanat özellikleri taşımaktadır.
Camilerde minareler -istisnalar dışında- hep sağ tarafa yapılır. Fakat bu camide minare giriş cephesine göre sol tarafa yapılmıştır.(Bu durum Osman Özsoy tarafından şöyle açıklanıyor;
Bildiğim kadarıyla bu cami İstanbul’un fethinden sonra yapılan ilk camilerden. O tarihte İstanbul’un yaklaşık yüzde 80’i Rum’du. Cami şehrin en merkezi yerinde… Etrafında büyük ihtimalle Rum yerleşim yerleri vardı. Bana kalırsa, oraya cami yapılmasına karar verildiğinde, caminin hemen sağında ve oldukça da yakınında oturan Rum vatandaşlar ezan sesinden rahatsız olmamak için yetkililerden rica etmişlerdir ve minarenin yeri değiştirilmiştir. Bir de, özellikle Ege bölgesinde Rumlardan geriye kalan evlerde de dikkati çektiği gibi, bir binanın diğerinin güneş ışığını kesmemesi konusunda büyük hassasiyetleri var. Bunun da gerekçelerden biri olabileceğini düşünüyorum.