Dördüncü Vakıf Hanı

İstanbul’un Fatih ilçesinde, Bahçekapı semtinde yer alan Dördüncü Vakıf Hanı, Osmanlı İmparatorluğu döneminin son yıllarında inşa edilmiş önemli bir yapıdır.

Han, 1911 yılında Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlanmış ve 1926 yılında tamamlanmıştır. İnşaatına 1912 yılında başlanmış, ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle çalışmalar kesintiye uğramıştır. Savaşın sona ermesiyle çalışmalar yeniden başlamış ve 1926 yılında bina tamamlanmıştır.

Han, dikdörtgen planlı olup, bodrum katıyla birlikte yedi katlıdır. Çelik iskelet sistemiyle inşa edilen binanın ön ve yan yüzleri kesme taş, bölme duvarları ve arka yüzü tuğla ile örülerek sıvanmıştır. Kırma çatının üzeri ise asbest levhalarla kaplanmıştır.

Han, çok köşeli ve yatık arsa üzerine planlandığı için karmaşık bir plan düzenine sahiptir. Özellikle arka bölüm, arsa biçimine uyum gösterebilmek için kademelenerek genişlemektedir. Pasaj girişlerinin üzerine gelen odalarla, köşe odaları, kapalı cumbalar biçiminde dışarıya doğru taşılarak ön cephede ki simetrik düzenleme vurgulanmıştır. Köşelerde çatı düzeyinde, üzerileri kubbeli birer oda daha yapılarak bu bölümlerin birer kule görünümü kazanması sağlanmıştır.

İnşaatından sonra iş hanı olarak kullanılmasına rağmen, bakımsızlık nedeniyle atıl kalmıştır. Atıl durumdaki bina, 2007 yılında restore edildi. Günümüzde Legacy Ottoman ismiyle otel olarak kullanılmaktadır.