safiye_sultan_cesmesi1900

1749 yılında yapılmış. Çeşmeyi yaptıran 2.Mustafa’nın kızı Safiye Sultandır.(Diğer Safiye Sultan’la karıştırmayın ondan birkaç dizi film konusu çıkar. Senaryo yazarlarına duyurulur :) )  Alâiyeli (Alanyalı) Ebubekir Paşa ise Safiye Sultan’ın eşlerinden biriymiş. Barok usulü tek yüzlü sokak çeşmesi onarım geçirmiş ve çatısı tamamen betonla kaplanmış. (Muhtemelen büyük bir semt yangınından etkilenmiş. Ahşap çatısı tamamen yanmış)

Kitabe Ebubekir Paşa oğlu Elhac Süleyman’a ait. Okunabildiği kadarıyla kitabe şöyle…

“ O âb-ı rû-yi hilafet cihan-bânın”

“…………………………Safiye Sultanı”

“ Cihanda eyle tûl-i ömr……………”

“ ……hayr ile şâyan-ı rahmet it anı”

“ ……bu çeşme-i dil-cû………………”

“ Akıtdı lûleden atşâna âb-ı hayvanı (1163)”

“ Musîb su gibi ezberledim dü târihini”

“ Ki âb-ı zemzem dil-teşne eyler insanı”

“ Ne ayn-ı dil-keş-ü nev yapdı hasbeten l’llah”(1163)

“ Çün itdi Hak muvaffak Safiye Sultanı”(1163)

Safiye Sultan Çeşmesi’nin harita üzerindeki yerini merak edenler için link.

Diğer Safiye Sultan’ı merak edenler için wikipedia’da tam  dizi film sektörü için yazılmış içerik şöyle;

Sofia Baffo adıyla 1550’de Venedik’te dünyaya geldi. Çok zengin bir ailenin tek çocuğu (babası Korfu adasının Venedik valisiydi) olan Sofia, dönemine göre oldukça iyi koşullarda bir eğitim aldı. Henüz on dört yaşındayken Akdeniz’de gemiyle yapılan bir seyahat sırasında Osmanlı korsanları tarafından kaçırıldı. Bir yıl sonra ise kendisini İstanbul’da bir köle pazarında bulan genç Sofia’nın güzelliği III. Murat’ın annesi Nurbanu Sultan’ın kulağına kadar geldi. Manisa sancağındaki genç veliaht Murat’ın kendisini afyon ve esrara vermiş devlet meselelerinden uzak pasif karakteri annesi Nur Banu Sultan’nı düşündürmekteydi. Nurbanu Sultan, Safiye’yi görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar verdi ve bir servet ödeyerek kızı satın aldı. İki yıl süreyle haremde eğitim gören Sofia’nın adı, Safiye olarak değiştirildi. On yedi yaşında III. Murat’a sunulan Safiye, beline kadar uzanan sarı saçları, iri gözleri, uzun boyu, beyaz teni ve yürüyüşüyle Murat’ı kendisine âşık etti.

III. Murat, tahta geçince baş kadın oldu. Büyüleyici güzelliği yanında parlak zekâsı sayesinde büyük bir nüfuz sahibi oldu. İngiltere kraliçesi I. Elizabeth dâhil birçok yabancı liderlerle haberleşti. 1599 yılında Kraliçe I. Elizabeth’in Safiye Sultan’a bir süslü bir at arabası ve oğlu III. Mehmet’e de bir org hediye ettiği bilinmektedir. 1605 yılında öldü. Cenazesi İstanbulAyasofya Camii’nde III. Murat Türbesi’ne gömüldü.

1 cevap
  1. tugra
    tugra says:

    Ebubekir pasanın oglu numanpaşa soyundan gelmekteyız. Fakat yeterlı bılgıye sahıp değilim.nerden ogrenebılırım admın

Yorumlar kapalı.