Cami içerisinde iki büyük halka. Bu halkalar ne işe yarıyor? Sizi bekletmeden cevabını verelim… Eşek ve at bağlamak için kullanılıyor… 1960’lı yıllara kadar nalbant olarak kullanılan bir caminin hikayesi…

Çinilerin içinde kalan halkalardan biri

Çinilerin içinde kalan halkalardan biri

Minberin hemen önündeki duvarda bir halka daha var

Minberin hemen önündeki duvarda bir halka daha var

 

Meşhur Vefa Bozacısı’nın yanı başındaki caminin isimi Mimar Mehmet Ağa Camii. Caminin içerisinde sonradan yapılan çinilerin içinde korumaya bırakılmış iki büyük halka duruyor. Bu halkalar özellikle sökülmeden ve üzeri kapatılmadan bırakılmış. Bir dönemin “kötü hatırası” unutulmasın diye…

Cami, Vefa Bozacısı'nın hemen yanında yer alıyor

Cami, Vefa Bozacısı’nın hemen yanında yer alıyor

Mimar Mehmet Ağa Camii’nin tarihçesi

mimar_mehmet_ağa_camii (5)

Fatih Vakfı Ruznamecisi (muhasebecisi) Zeyni Mehmet Efendi 15. yüzyılın ikinci yarısında bir medrese (Kirmasti Medresesi) inşa ettirir. Mescit 4. Murat döneminde medresenin dershane kısmı mescid haline dönüştürülüyor. Fakat yapı, 1756 yılında Cibali’de çıkan ve civarda pek çok eseri yok eden yangınında hasar görür. Bu mescidin karşısında oturan Mimar Mehmet Tahir Ağa tarafından 1756 yılında yapı tekrar inşa edilerek yanına minare inşa ettiriliyor.

mimar_mehmet_ağa_camii (4) mimar_mehmet_ağa_camii (3)

Mimar Mehmet Ağa’nın ismini alan mescid zamanla yıllara yenik düşüyor. 1930’lu yıllardan sonra kadro dışı kalan mescit nalbant olarak kullanılıyor. 1959-60 yılları arasında esaslı bir tamir gören mescit günümüzdeki görünümüne kavuşuyor.


Daha Büyük Görüntüle

Kaynaklar:
Türkiye Diyanet Vakfı, Eminönü Şubesi, Eminönü Camileri,  syf 138, İstanbul 1987
Ayvansarayi Hüseyin Efendi, Ali Satı Efendi, Süleyman Besim Efendi, hazırlayan: Ahmed Nezih Galitekin, Hadikatü’l Cevami , syf:195  İşaret Yayınları , İstanbul 2001
Wienner Müller, İstanbul’un Tarihsel Topoğrafyası, syf 275, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2000

 

3 cevaplar

Yorumlar kapalı.