Aşık Paşa Camisi ve Külliyesi

Aşık Paşa Camisi ve Külliyesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan ve 15. yüzyılda inşa edilmiş bir külliyedir. Külliye, cami, türbe, çeşme ve hazire bölümlerinden oluşmaktadır.

Külliyenin tarihi, 1464-1479 yılları arasında başlar. Külliyenin merkezini oluşturan mescit, bu yıllarda Eski Saray’ın ağalarından Abdullah oğlu Hüseyin Ağa tarafından, “Aşıkpaşazade” olarak tanınan, sufı ve tarihçi Şeyh Ahmed Efendi adına inşa ettirilmiştir.

Külliyenin mimarisi, klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Cami, kare planlı bir harim ile üç birimli bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Son cemaat yerinin kalıntılarından ortadaki birimin dikdörtgen planlı ve tonoz örtülü, yanlardaki birimlerin ise kare planlı ve kubbeli oldukları anlaşılmaktadır. Cami, 1633 ve 1782’deki yangınlardan zarar görmüş ve 1783’te esaslı bir onarım geçirmiştir.

Külliyenin türbeleri, caminin doğusunda ve güneyinde yer almaktadır. Doğudaki türbe, Hüseyin Ağa’ya aittir ve kubbeli eyvan şeklinde tasarlanmıştır. Güneydeki türbe ise Şeyh Ahmed Efendi’ye aittir ve kare planlıdır.

Külliyenin çeşmesi, caminin kuzeyinde yer almaktadır. Kesme küfeki taşıyla örülmüş çeşme, klasik üsluba uygun oranları ve ayrıntıları ile dikkat çekmektedir.