Milyon Taşı, İstanbul’da bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir anıttır. Anıtın bulunduğu nokta, Doğu Roma İmparatorluğu’nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır.
Milyon Taşı’nın 4. yüzyılda İmparator I. Konstantin tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Anıt, Konstantinopolis’in yeniden inşası ve başkent kimliğini kazanması esnasında yapılan birçok görkemli anıttan biridir.
Milyon Taşı, tetrapylon adı verilen bir mimari yapıya sahiptir. Tetrapylon, dört sütunun üzerine oturtulmuş bir kubbe ve bu kubbenin dört yöne bakan kapılarından oluşan bir yapıdır. Milyon Taşı’nın ilk inşa edildiğinde dört sütunun üzerinde heykeller ve kabartmalar bulunduğu bilinmektedir.
Milyon Taşı, 16. yüzyılda İstanbul’a su taşıyan kemerin genişletme çalışmaları esnasında yıkılıp, ortadan kaybolmaya başlamıştır. Günümüzde, anıtın sadece bir kısmı ayakta kalmıştır.
2022-23 yıllarında Yerebatan Sarnıcı restorasyonu sırasında sarnıcın üst tarafında bir kazı yapılmış, sarnıcın yanındaki Milyon Taşı etrafında da arkeolojik çalışma yapılmıştır.