Akşemseddin Camii

Akşemseddin Camii

Fatih Hırka-i Şerif Camisine yakın bir noktadadır. Aslında mimari bir orjinalliği kalmasada camiyi yaptıran Akşemseddin(1389-1458) olunca birşeyler yazmak gerekir.
Akşemseddin (Muhammed İbni Şeyh Hamza) Hz Ebubekir neslinden Şeyh Hamzanın oğludur. Şam’da doğmuş,(Bazı kaynaklarda Samsun Kavak’ta doğup sonra Şam’a gittiği yazar) Amasya’da tahsil görmüş, Osmancık’ta müderrislik yapmıştır. 2. Mehmet’in hocalığını yapmış İstanbul’un fethinde manevi liderlik yapmıştır. Eyüp Sultan’ın türbesinin yerini bulmuştur. 1459 yılında Göynük’te vefat etmiş ve buraya defnedilmiştir.(Tıp ile ilgili Türkçe yazdığı Maddet-ül Hayat’ta geçen “Hastalıkların insanlarda teker teker peyda olduğunu zann etmek yanlıştır.Hastalıklar insandan insana gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer” cümle ile ilk mikrop teorilerinden birini ortaya atmıştır. Tarihte mikroorganizmalardan bahseden ilk kişidir.Ve Mikrobiyolojinin babası sayılmaktadır)
Akşemseddin Camisi 1455 yılında Akşemseddin tarafından yaptırılmış. Birçok kez tamir görmüş, günümüzdeki halini 1994 yılındaki tamirattan sonra almıştır.
Akşemseddin Camisini harita üzerinde görmek için tıklayın.