Cebeci Han

Kapalıçarşı’nın bir parçası olan Cebeci Han, hanlar grubuna aittir. Kitabesi olmayan bu yapının yaptıranı ve mimarı bilinmemektedir.

Cebeci Han, Kapalıçarşı’nın diğer hanları arasında en düzenli plana sahip olmasıyla dikkat çeken bir yapıdır. 72×47 metre ölçülerinde bir alana inşa edilmiştir. Yapının dikdörtgen planı, arkada avlulu bir blok oluşturan 49×47 metrelik kareye yakın bir düzenlemeyle birleşirken, 26,50×47 metrelik bir alanda yer alan enine dikdörtgen blok ise bir ön blok oluşturur.

Böylece ardışık olarak, revaklı iki avlulu ve revakların altına açılan mekânlarıyla gelişmiş bir plana sahip olan yapı, aynı plan düzenini üst katta da yansıtmaktadır. 12.50×36 metre ölçülerindeki birinci avluya açılan ana giriş koridoru, yapı ekseninin sol tarafında yer alırken, ikinci avluya açılan giriş ise doğu-batı ana ekseni üzerinde konumlanmıştır. Yapıda revak sistemi, örme taş payeler, kemerler ve çapraz tonoz örtü sistemiyle oluşturulmuştur. Üst katta bulunan mekânların kapı ve pencereleri ise yay kemerli olarak inşa edilmiştir. Birinci avludan ikinci avluya açılan geniş mekânın sağ tarafında, orijinal merdivenlerle ön ve arka blokların üst katlarına çıkılmaktadır.

Cebeci Han, ardışık iki avlusuyla, iki katlı düzenli dikdörtgen planıyla ve Kapalıçarşı’nın dokusu içinde bulunmasıyla 18. yüzyılın ortalarına tarihlendirilebilir.