İstanbul Üniversitesi’ne Vezneciler istikametinden giderken Esnaf Hastanesi sırasında eskiden metruk halde duran “Taş Odalar” yenilendi. Konu ile ilgili İstanbul Üniversitesi bir bülten geçti.

YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in başlattığı “İstanbul Üniversitesi Tarihine Sahip Çıkıyor” projesinin önemli aşamalarından biri de “İÜ Taş Odaları”. 19. Yüzyıl Osmanlı Mimarisi’nde önemli yer tutan taş odalar, daha çok saklama ve koruma amaçlı işlevlerle için inşa edilen yapılar. Değişen toplumsal yaşam ile birlikte eşyaların yangından korunması maksadıyla konutlarda kâgir bodrum katları inşa edilmeye başlanmıştır. Saray erkânı ve çevresine ait konak ve yalılarda, “taş oda” adı verilen bu tür özel yapılardan yararlanılmıştır.

Bozdoğan Kemeri Caddesi üzerinde bulunan İÜ Taş Odaları, “İÜ Süleymaniye Yenileme Projesi” kapsamında kullanıma hazır hâle getirildi. Bozdoğan Kemeri’nin uzandığı İÜ İktisat Fakültesi Ek Bina Bahçesi’nde yer alan İÜ Taş Odaları’nın aslına uygun olarak restorasyonu yapıldı.

İki katlı bir yapı olan İÜ Taş Odaları, altta 10 (dükkân işlevi verilen beşik tonozlu odalar) üstte 21 toplam 31 odadan oluşuyor. İÜ Taş Odaları’nın bulunduğu alan, bahçesi ve çevresi ile birlikte 1865 m² yüzölçümüne sahip.

İÜ Taş Odaları, İÜ Rektörlüğü tarafından İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde, İstanbul İl Özel İdaresi, İBB ve İstanbul 2010 Ajansı’nın katkılarıyla restore edildi.

Taş Odalar, çevre düzenlenmesinin tamamlanmasının ardından bu yıl hizmete girecek.

İstanbul Üniversitesi Tarihine Sahip Çıkıyor

YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in başlattığı “İstanbul Üniversitesi Tarihine Sahip Çıkıyor” projesinde çok önemli adımlar atıldı. İstanbul Üniversitesi tarihî binalarının, yerleşkelerinin aslına uygun olarak restore edildiği proje kapsamında, yıpranmış ve atıl durumdaki binalar kullanılabilir hâle getirildi. Yine proje kapsamında, farklı sebeplerle şu anda mevcut olmayan yapılar da aslına uygun olarak İstanbul Üniversitesi’ne kazandırılıyor.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Yerleşke’de başlayan çalışmalar üniversite geneline yayıldı. Birçok binanın röleve, restitüsyon ve restore çalışmaları tamamlandı. Dekorasyonları tamamlanan ve çok yakında açılışları yapılacak olan binalar üniversitemizin hizmetine sunulacak.