Yenikapı Meydan Projesi, hakkında 26 Nisan 2013’te bir yazı hazırlamıştım. O yazının ardından inşaat çalışmaları başladı. Hatta Sahilyolu’nu kullananlar son iki haftadır hafriyat kamyonlarının ne kadar çok olduğunu fark etmişlerdir. Yenikapı Meydan Projesi’nin dolgu işlemi devam ediyor. Hatta meydanı oluşturacak sahanın tamamı dolmuş durumda. 

Havafoto üzerinde yapılan meydanın sınırları

Havafoto üzerinde yapılan meydanın sınırları

Dolgu yapılan alanın uzaklardan bir fotoğrafı

Dolgu yapılan alanın uzaklardan bir fotoğrafı

Yani Tarihi Yarımada’nın haritası değişiyor. Zamanında televizyona çıkan birileri İstanbul’un Avrupa Yakası haritasını dik hale getirip bu görüntünün Fatih Sultan Mehmet’in yüzü olduğunu iddia etmişti. Bu iddiadan yola çıkarak Sultan Fatih’in sakalının dolgunlaştığını söyleyebiliriz.

Küçükçekmece ve Tarihi yarımadayı kapsayan haritayı dik hale getirdiğinizde insan silüeti ortaya çıkıyor. Bu silüetin Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğu iddia edilmişti. Yapılan dolgu sonrası bu görüntü değişmiş olacak

Küçükçekmece ve Tarihi yarımadayı kapsayan haritayı dik hale getirdiğinizde insan silüeti ortaya çıkıyor. Bu silüetin Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğu iddia edilmişti. Yapılan dolgu sonrası bu görüntü değişmiş olacak

Yenikapı Meydan Projesi hakkında 26 Nisan’da yayınlanan yazı…

Büyük imar faaliyetinin olduğu her dönemde hafriyat büyük sıkıntı oluşturmuştur. Tabi başlığa bakıp “hafriyat” ile ilgili cümle ile başlayınca “ne alaka?” diye düşündünüz muhtemelen. Hemen tarihten dem vuralım. “Karaköy Pera Tüneli” yada daha kısa söylemle “Tünel” inşası sırasında çıkan hafriyat şimdi bizim Karaköy Meydanıolarak bildiğimiz noktaya dökülerek bertaraf edildi. Hem tonlarca toprağın nereye konulacağı ve taşınması problemi ortadan kalktı hem de bir meydan inşa edildi. (Konuyu dağıtmak olacak belki ama tünelin üst kısmından yani Pera tarafından çıkan toprak şimdi “Tepebaşı” diye bildiğimiz eskiden çukur olan bölgenin doldurulmasında kullanılmıştı)

YenikapıMeydanDüz.3

Yaklaşık 150 yıl sonra yine aynı sorun ortaya çıktı ve yine aynı şekilde çözülüyor. Yenikapı Meydanı, inşası devam eden Marmaray, Aksaray Yenikapı Bağlantısı, Taksim Metrosu’nun Yenikapı’ya bağlanması sırasında çıkarılan hafriyatın bertarafı için ortaya çıktı. Gerçi tek sebep bu değil Yenikapı’dan Anadolu Yakası’na geçen “Tekerlekli Araç Tüp Geçişi” projesinde bağlantı noktası kısmında böyle bir alana ihtiyaç duyulacaktı. Yine İSKİ’nin bölgede yürüttüğü arıtma tesisi inşaatı için deşarj noktası için bir alana ihtiyaç vardı. Yine 3 Metronun kesiştiği ve deniz ulaşımının bağlantı noktasının daha ferah olması gerekliliği Yenikapı Meydan Projesi’ni doğurdu…

Kısacası Yenikapı Meydan Projesi ile bir taşla birkaç kuş vurulmuş olunacak. Ama siz Meydan Projesini basına yansıyan hali ile okumak isterseniz buyrun…

Yenikapı sahilinde geçtiğimiz ay başlayan “Meydan Düzenlemesi 1. Etap İnşaatı” kapsamında bir platform üzerine kurulan kepçe, denize taş yığmaya başladı. Bu taşların üzerinden meydan alanının mendireği olacak iki kilometre uzunluğunda yol geçecek. Kayalardan temizlenen deniz tabanına daha sonra taş dökülecek ve temellerin sudan aşınması önlenecek. Ardından deniz üzerine meydanın mendireği olacak 2 kilometre uzunluğunda bir yol inşa edilecek. 30 milyon 881 bin TL bedelle ihale edilen 1. etap inşaatının 300 günde tamamlanması bekleniyor. Kullanılacak tüm iş makineleri ve diğer ekipmanlar denizden gemilerle taşınacak. Projenin 2. etabında ise temeller atılacak ve denizin doldurulması çalışmaları başlayacak. Çalışmalar sona erdiğinde Yenikapı sahilinde, 518 bin metrekaresi dolgu, tam 715 bin metrekare büyüklüğünde bir miting, gösteri, konser ve yeşil alan olacak.


PROJEDE NELER VAR? 

Yenikapı’da bulunan proje alanı “İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı” olarak tasarlandı ve Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi doldurularak inşa edilecek.
* Miting, konser veya fuar alanı olarak kullanılmak üzere 700 bin ile 1 milyon kişi kapasiteli mekan yer alacak.
* Alanda 2.200 araç kapasiteli açık otopark, 760 otobüs kapasiteli açık otopark olacak.
* 715 bin metrekarenin 450 bin metrekaresi yeşillendirilerek, park olarak hizmet verecek.
* Meydanda bir sahne, sağlık, idari ve güvenlik birimleri için kulübeler, kafe, büfe, restoran ve sergi alanları ile ahşap iskeleler ve engelli locaları olacak.
* Meydanın altına, 2.5 milyon nüfusun atıksuyunun arıtılacağı “İleri Biyolojik Arıtma Tesisi” kurulacak.