Süheyl Bey Camii yeniden “ihya” edildi. Buradaki “ihya” kelimesi maalesef kinaye barındırıyor. Çünkü ortaya çıkan yeni Süheyl Bey Camii ile eskisinin minaresi dışında hiçbir benzerliği yok. 

Son günlerde gazete haberlerinde sık sık rastladığımız restorasyon facialarından birisi Fındıklı’da yaşanıyor. 1873 yılında Sultan Abdülaziz döneminde başka bir caminin yerine yaptırılan ve o dönemin izlerini taşıyan Süheyl Bey Camii 1956 yılında yol genişletilirken -yol ile alakası olmadığı halde- yıktırılmış. Yıllarca yeri boş duran cami birkaç yıl evvel asılan bir levha ile yeniden yapılacağı duyurulmuştu. Ardından restorasyonuna başlanan cami gerçekten insanı hayretler içinde bırakacak bir görüntüye büründü. Osmanbey’deki bir mağazanın vitrini gibi duran bir cam yapı ortaya çıktı. Bu yanlıştan geri dönülmesi adına Twitter üzerinden eski ve yeni hallerini yan yana getirdiğim bir fotoğraf yayınladım.

Temmuz 1936 / Temmuz 2014

Temmuz 1936 / Temmuz 2014

Gönderiye yapılan yorumlar arasında “Yapan firmayı tanıyorum, söyledikleri şey; Fotoğrafı geç bulduk.” sözleri beni gerçekten çok şaşırttı. Arayanların ilk bakması gereken yer olan Eski Eser Encümen Dosyası’nda yer alan Temmuz  1936 tarihli fotoğrafları yayınlamanın doğru olacağını düşünüyorum.

İşte Süheyl Bey Camii’nin gerçek hali…

1 cevap

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kaçmaya çalışıyorum genellikle. Ama bazen bıçak kemiğe dayanıyor. Daha önce “Süheyl Bey Camii’nin eski fotoğrafları” başlığı ile yayınladığım gibi son zamanlarda sıkça rastladığımız yenileme […]

Yorumlar kapalı.