29 Ekim 2009 Tarihinde bir video paylaşmıştım. İstanbul Tsunami Tehlike Senaryosu başlıklı bu yazıda;

Boğaziçi Üniversitesi ve Belediye işbirliği ile yapılan araştırma sonucunun görseli olan video 1509 yılındaki İstanbul depremi örnek alınarak hazırlanmış. Çalışmanın ismi “İstanbul Kıyılarını Etkileyebilecek Depreşim Dalgaları (Tsunami) İçin Benzetim ve Hasar Verebilirlik Analizi”.  Denizden yüksekliği bazı yerlerde çok düşük olan bu kentin böyle bir felaketi görmemesi dileğiyle…

Satırlarına yer vermiştim. Bu yazıda paylaşmadıklarımı da yazayım istedim. Araştırmada büyük bir  maket içerisine Marmara denizinin küçük bir örneği yapıldı. (Küçük dediğime bakmayın bir yüzme havuzundan çok daha büyük) Havuz içerisinde deprem etkisi uyandıracak patlamalar yapıldı.(Emniyet Müdürlüğünün bomba uzmanları çalıştı. İnanın çok ses çıktı İTÜ kampüsünün öbür ucundan  sesi duyup koşup geldiler) Deprem etkisiyle fazla dalga oluşmadı. Birde deniz içi heyelanlarını etkisi ne olur test edildi sonuç pek iç açıcı olmadı.

Hep İstanbul merkezli düşünülen bu heyelan ile oluşacak Tsunami senaryosu daha çok Marmara Denizinin güneyindeki kentler için büyük bir risk taşıyor.  Aşağıda Marmara Denizinin derinlik haritası bulunuyor. Boğazdan adalara kadar derinlik en fazla 150-200 metre iken birden 1500 metre oluveriyor. Sivriada ve Yassıada’nın nasıl uçta durduklarına bir bakın.

Bu haritanın üzerine birde yassıadanın uydu fotoğrafına bir bakın. Adanın güney kısmındaki heyelan sonucu oluşmuş yamacı açıkça görebilirsiniz. Bir bilimadamı değilim fakat Sivriadayı gören biri olarak bu iki bilgiyi yan yana getirdiğimde Yassı ve Sivriadaların risk taşıdığını görebiliyorum. Tabi bu işin uzmanları benim bu görüşlerime ne der bilemem.

Yukarıda belirttiğim gibi oluşabilecek heyelanda risk altında olan yer Mudanya ve Çınarcık arasındaki bölge gibi görünüyor.

(Bu arada İstanbul’un sulara gömülen adası “Vardonisi” hakkında da başka bir zaman yazacağım.)