İstanbul’un sadece Tarihi Yarımada’dan ibaret olmadığının ıspatı niteliğinde bir kitap görücüye çıktı. Fatih Gürdal ve Ahmet Uçar tarafından kaleme alınan “Esenler’in Tarihi” kitabı yayınlandı.

Esenler’in kuruluşunu oluşturan ve Osmanlı döneminde birinde 136, diğerinde 172 kişinin yaşadığı iki ayrı Rum köyü Litros ve Avas’ın, bugün 500 bini aşan nüfusu ile Türkiye’nin 63 ilinden daha büyük bir ilçe haline geliş serüveni kitaplaştırıldı.
Esenlerli tarihçiler Fatih Güldal ve Ahmet Uçar tarafından kaleme alınan ve Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri yanında yabancı ve özel arşivlerde yıllardır sürdürdükleri titiz bir çalışmanın sonucu hazırlanan “Esenler’in Tarihi” adlı kitap, Esenler Belediyesi Kültür Yayınları arasında basıldı.

Tarihi belge ve fotoğraflarla desteklenen Esenler’in Tarihi, 5 bölümden oluşuyor. Kitabın I. Bölümü’nde “Litros ve Avas Köyleri’nin Tarihi”, II. Bölümü’nde “Esenler’in Tarihi Yapıları”, III. Bölümü’nde “Esenler’e Göçler ve Mübadele”, IV. Bölümü’nde “Cumhuriyet Devrinde Esenler”, V. Bölümü’nde ise “Esenler Belediyesi ve Esenler’de İlkler” konuları yer alıyor.
Esenler’in 5,5 asırlık tarihini ilk kez gün yüzüne çıkaran 272 sayfalık Esenler’in Tarihi adlı kitap, İstanbul’a göçler ve mübadele tarihine ışık tutuyor ve bu alanda çalışma yapanlar için de bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor. 1939 yılında Esenler ismini alan Litros ve Avas’ın, 1489’dan bu yana nüfus ve sosyoekonomik yapısından dini hayatına, kültürel yapısından tabii afetlerine, Yeniçeri isyanlarından yağlı güreş müsabakalarına kadar her türlü sosyal hayat, tarihi gelişim ve değişiminin gözler önüne serildiği Esenler’in Tarihi kitabı, meraklılarını bekliyor.