“Beyazıt Yangın Kulesi’ni geçen yıl 500 kişi ziyaret etti” Bu başlığı atarak övünç dolu bir haber hazırlamış İstanbul Üniversitesi.

15 milyonun üzerinde bir İstanbul ve her yıl bir o kadar yabancı turistin ziyaret ettiği kentin en önemli sembollerinden biri. Sadece 500 şanslı kişi tarafından ziyaret edilebiliyor. Bunu övünerek haberleştiriyor İstanbul Üniversitesi. Haber ve fotoğraflar aşağıda…

İstanbul’un onlarca simgesi arasında ayrı bir yeri olan, yıllarca tulumbacılar ve itfaiyeciler tarafından gözlem yeri olarak kullanılan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi’ni geçen yıl 300’e yakın öğrenci ziyaret etti. 2012-2013 senesinde İÜ Beyazıt Yangın Kulesi’ne en çok ziyareti İÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri gerçekleştirdi.

Yerli ve yabancı turistlerin katılımı ile İÜ Beyazıt Yangın Kulesi’nin ziyaretçilerinin sayısı 500 kişiyi bulmaktadır.

Geçmişte yangın ve hava durumu gözlemleri yapmak için kullanılan İÜ Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul’un tarihi semtlerini, 360 derecelik nefes kesen İstanbul manzarasını ayaklarınızın altına sererek ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.

İstanbul silüetinin en önemli ögelerinden biri olan İÜ Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul’un birçok yerinden görülmektedir. Bu sebeple, İÜ Beyazıt Yangın Kulesi bir dönem hava durumunun habercisi olarak da kullanılmıştır. Teknolojik gelişmeler sonucu eklemeler yapılan İÜ Beyazıt Yangın Kulesi’nin ışıkları; mavi yandığı zaman havanın ertesi gün açık olacağını, yeşil yandığı zaman havanın ertesi gün yağmurlu olacağını, sarı yandığı zaman havanın ertesi gün sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman ise havanın ertesi gün karlı olacağını bildirmektedir.

İÜ Beyazıt Yangın Kulesi ziyaretleri, Cuma günleri saat 14 ve 15’te olmak üzere haftada iki defa yapılmaktadır. Daha rahat ve güzel bir program için gruplar 15’er kişiden oluşturulmaktadır.

İÜ Beyazıt Yangın Kulesi ziyaretleri için İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne gelip randevu alabilirsiniz.

İÜ Beyazıt Yangın Kulesi

İÜ Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi’nin Ana Yerleşkesi içindeki önemli tarihi yapılardan biridir. Bugün var olan kuleden önce, farklı dönemlerde iki kule daha inşa edilmiştir.

İstanbul’daki yangınları hızla tespit etmek ve müdahalede bulunmak için yapılan kulelerin ilki 1749 yılında, ikincisi ise 1826 yılında ahşap olarak yapılmıştır. Bugün gördüğümüz üçüncü kule, Sultan 2. Mahmut’un emriyle yaptırılır. Yukarıdan aşağıya doğru sancak katı, sepet katı, işaret katı ve nöbet katı olmak üzere toplam 4 kattan oluşmaktadır. Kulenin Beyazıt meydanına bakan bölümünde Sultan 2. Mahmud tuğralı kitabe bulunmaktadır.