“İstanbul’u Turist Gibi Gezmek” serisinin 7. si “Kara Surları”….

Kara Surları Boyunca İstanbul

Yedikule Zindanları: Bizans İmparatoru 2.Theodosius döneminde Zafer Tak’ı olarak inşaa edilmiştir. Altın Kapı olarak adlandırılan Zafer Tak’ı zamanla mahkumların kapatıldığı alana dönüştü. Hatta Osmanlının bir döneminde yapılan idamların infaz yeri olarak kullanıldı ve halk arasında “Kanlıkuyu” olarak anıldı.

Günümüzde açık hava müzesi ve konser alanı olarak kullanılıyor.

İmrahor Camii: Doğu Roma döneminde yapılmış İstanbul’da ayakta kalan en eski dinî yapıdır. Doğu Konsülü Studios tarafından bugünkü Yedikule’de 454 yılında kurulan Studios Manastırı’nın bir parçası olan Aya İoannes Prodomos (Vaftizci Yahya) kilisesidir. Latin istilası sırasında harap olan manastır ve kilise 1293’te tamir edilmiştir.

Osmanlı padişahı 2. Bayezid döneminde İmrahor İlyas Bey tarafından camiye çevrilmiştir.

Balıklı Ayazması: Ayazmalar, Hristiyanlar’ tarafından şifa verdiğine inanılan ve kutsal sayılan su kaynaklarıdır.

Asıl adı, “Hayat Veren Kaynak” ya da “Yaşam Bağışlayan Kaynak” anlamına gelen Zoodokhos Peges olan ve Hz.Meryem’e ithaf olunan Balıklı Ayazması, İstanbul’un en meşhur ayazmasıdır. Silivrikapı dışında, Merkezefendi ve Silivrikapı mezarlıkları arasında, Kozlu-Ayazma yolu üzerindedir.

Balıklı, imparatorların bilhassa ilkbaharda istirahata gittikleri bir mesire yeri olmasının yanı sıra, ayazma da sağlık merkezi olarak kullanılmıştır.

Ayazma, 5. yüzyılın ortalarında, yanında bulunan Panagia Pege / Balıklı Kilisesi gibi İmparator 1. Leon döneminde (457-474) yapılmıştır. Şehrin dışında yer alan bu bölge, kilise ve ayazma yapıldıktan sonra önem kazanmıştır.

Yenikapı Mevlevihanesi: Zeytinburnu Merkez Efendi Mahallesindedir. 1597 yılında Yeniçeri Katibi Malkoç Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Merkez Efendi Tekke ve Türbesi: Zeytinburnu ilçesinin Merkezefendi Mahalllesinde (Osmanlı dönemindeki adı “Mevlevihane Yenikapısı” olan Mevlanakapı’nın dışında) yer alır. Yavuz Sultan Selim’in kızı Şah Sultan Merkez Efendinin ölümünden sonra tarikat külliyesi niteliğindeki bu yapı silsilesine 1552-1572 tarihleri arasında cami ve tevhidhaneyi ilave ettirmiş.

1837’de 2. Mahmut tarafından yenilenmiştir. Cami en son onarımını 1965 yılında görmüştür.

Cami çevresinde Merkez Efendi Türbesi, Çilehane, Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, Hamam ve mezarlık bulunur.

Arakiyeci İbrahim Ağa Camii: Arakiyeci İbrahim Ağa Tarafından 1591 yılında yaptırılmıştır. Takkeci Camii olarak bilinir.

Mihrimah Sultan Camii: Kanuni Sultan Süleymanın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1562 yılında yaptırılmıştır. Mimar Sinan eseri olmasından ötürü ayrı bir önem taşır.

Kariye Müzesi: Chora Kilisesi olarak 6. yüzyılda inşaa edilen yapı 1511 yılında camiye çevrilmiş günümüzde ise Müze olarak kullanılmaktadır.

Kısmen iyi muhafaza edilmiş 14. yüzyılda yapımı Mozaikleri oldukça ilgi çekicidir.

Müze Çarşamba günleri hariç mesai saatleri içinde gezilebilmektedir.