İstanbul ile ilgili efsaneleri okurken şöyle bir efsaneye rastladım;

Ayasofya’nın güneyinde dört adet beyaz mermerden yüksek sütunların üzerine Cebrail, İsrafil, Mikâil ve Azrail adlı meleklerin heykelleri yapılmış. Bu heykellerin biri doğuya, biri batıya, biri kuzeye, biri güneye bakarmış. Yılda bir kere Cebrail sureti kanat açıp haykırsa doğu tarafında bolluk ve bereket olacağına inanılırmış. İsrafil heykeli kanat çırptığında ise batıda kıtlık olacağına inanılırmış. Mikâil haykırsa kuzey tarafında bir isyancının çıkacağına inanılır, Azrail haykırsa bütün dünyada veba olacağından korkulurmuş. Bu suretler Hazreti Muhammet dünyaya geldiğinde
yıkılmış. Bu tılsımlı mermer sütunlar, direkler hâlâ Ayasofya Çukurçeşmeleri yakınında görülmekteymiş.

“Bu tılsımlı mermer sutunlar nerededir?” diye haritada aradım. Bildiğim Çukurçeşme, Türk İslam Eserleri Müzesinin yanındaki çeşme. Fakat orada sutun kalıntıları olduğunu görmedim.

Düzeltme: Kitapta geçen 4 sütün üzerindeki heykel Ayasofya’nın 4 fil ayağı üzerindeki ikona olduğunu öğrendim. Ayrıntı, aşağıdaki yorumda mevcut.

2 cevaplar
  1. ramazan bedük
    ramazan bedük says:

    bahsettiğin heykelli sütunlar zaten yoktur…yazdığın konu nerdeyse tamamıyle yanlış…doğrusu şu…evliya çelebi seyahatnamesinde ayasofyanın 4 fil ayağının üzerlerinde 4 meleğin resimlerinin olduğunu belirtir.bu melekler kimi zaman ağızları olan karınlarından konuşurlarmış,çeşitli konulardada tılsımları varmış.hz.muhammet doğunca melek resimlerinin tılsımları kaybolmuş…senin bahsettiğin durum bundan bozma bir şey…internette ne yazık ki büyük bir bilgi kirlenmesi var…bilgileri kullanırken epey seçici olmak gerek…

  2. admin
    admin says:

    Maalesef okuduğum kaynak bir kitaptı ve yazan akademisyendi. Uyarı ve düzeltme için teşekkürler…

Yorumlar kapalı.