Taksim Gezi Parkı eylemcileri parkın boşaltılmasından sonra Beşiktaş Abbasağa Parkı’nı mesken tuttu. Gezi Parkı yazılarının ardından İstanbulluların pek bilmediği Abbasağa Parkı’nın da tarihini biraz anlatalım. 

Çocukluğumda bu parkta toprakla oynarken kemikler bulduğumuzu ve bu kemiklerle oynadığımızı hatırlıyorum. Yıllar sonra buranın eski bir mezarlık olduğunu öğrendiğimde tüylerim diken diken olmuştu…

Abbasağa Parkı’nın Taksim Gezi Parkı’na benzeyen yanı…

Abbasağa Parkı da tıpkı Gezi Parkı gibi eskiden Müslüman ve Rum mezarlığından oluşan bir alana yapılmış. Abbasağa Parkı’nın Beşiktaş’a bakan kısmında yer alan Abbas Ağa Camii semte ismini vermiş. Parkın bir kısmı bu camiye ait mezarlıktan oluşmuş. Parkın üst kısmı ise Rum mezarlığı imiş. 1940 yılında burada bulunan mezar sahiplerine mezarların kaldırılacağı tebliğ edilmiş. Sahipleri bulunanlar bu çağrının ardından cenazeleri başka bir mezarlığa defnetmiş. Fakat 200 kadar mezarın sahibine ulaşılamamış. Sahiplerine ulaşılamayan mezarların taşları kireç fabrikalarına satılmış. Mezarlardan çıkan kemikler parkın alt köşesinde açılan dört kuyuya atılarak üzeri örtülmüş. Mezarın kasvetli havasını silmek için bir kaçı hariç selvi ağaçlarının tamamı kesilmiş. Kesilen ağaçların yerine şimdiki ağaçlar dikilmiş. 1941-1942 yıllarındaki pervasızca park yapma gayreti sonrası Abbasağa Parkı ortaya çıkmış…

Abbas Ağa Parkı, çArşı isimli taraftar kitlesi için oldukça önemli bir mekan. Grup için anılarla dolu bir mekan…

Semte ismini veren Abbas Ağa Camii hakkında bilgi almak için tıklayın…

 

1 cevap

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Abbasağa Parkı‘na yakın bir noktada Beşiktaş İlköğretim Okulu yanındaki sokakta. Dörtyüzlü Çeşme bulunur. Asıl adı Ali Bey Çeşmesidir. Yapım tarihi 1836 dır.  Çeşme üzerinde 2. Mahmut’a ait tuğra bulunur. Cihannüma Çeşmesi olarak bilinir. Bir yüzünde şu mısralar yer alır; […]

Yorumlar kapalı.