meddah02

Yazmaları ve baskıları çok az bulunan İstanbul Meddah Hikâyeleri, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde anlatılacak. İlk olarak, “Safiye Hanım ve Yusuf” izleyici ile buluşacak.

Yazmaları ve baskıları çok az bulunan İstanbul Meddah Hikâyeleri illistrasyon tekniği kullanılarak hazırlanan görüntüler eşliğinde ilk defa Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde anlatılacak.

2010 Mayıs sonuna kadar devam edecek etkinlikte her hafta unutulmaya yüz tutmuş farklı  bir hikâye konunun uzmanları tarafından tanıtılacak. İlki 18 Aralık Cuma günü, saat 18.00’de gerçekletilecek olan programda “Safiye Hanım ve Yusuf” adlı meddah hikâyesi izleyici ile buluşacak.

Safiye Hanım ve Yusuf hikâyesi’nde, Sultan Süleyman Han (1642-1691) zamanında yaşayan zengin bir tüccarın Safiye adlı kızını, yakışıklı fakat fakir bir delikanlıyla, adeta  ticarî bir alış-veriş anlayışı içinde evlendirişi anlatılıyor. Hikâyeyle ilgili görüntüler eşliğinde sunulacak anlatı, değerli sanatkârlar tarafından icra edilecek şarkılarla zenginleştirilecek.

İSTANBUL MEDDAH HİKÂYELERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Elde edilen bilgilere göre meddah hikâyelerinde anlatılan pek çok vakanın kaynağı gerçekten yaşanmış olaylar. XVII – XVIII. Yüzyıl İstanbul’unun günlük hayatını anlatan yerli kaynakların azlığı düşünüldüğünde, söz konusu hikâyelerden elde edilen bilginin değeri artıyor. Safiye Hanım ve Yusuf’ta özellikle XVIII. Yüzyıl aile hayatı ve bilhassa kadının aile içindeki durumu hakkında, yayınlarda anlatıla gelen bilgilerden farklı bir tutum söz konusu. Meddahlar halkı eğlendirmek amacıyla hikâye anlattıkları gibi, bu anlatı sırasında, kendi gösteri kuralları içinde, haber verme ve sosyal eleştiri gibi günümüz basın yayın dünyasının görevini de üstleniyorlar. Safiye Hanım ve Yusuf ‘ta mahalle dedikodusu ve bilhassa devlet adına vergi toplayan kimselerin bu yolla elde ettikleri servet ince eleştiri anlayışı içinde dile getiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenen, İBB Kültür A.Ş. tarafından organize edilen etkinliğe katılım ücretsiz.