kadın_giysileri_sergisi Kuruluş çalışmaları süren İstanbul Kadın Müzesi, kamuoyuna "İstanbullu Kadın Sergisi: Hatice Turhan Sultan Anısına" adlı sergiyle merhaba diyor.

Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açılan sergi, Osmanlı döneminde İstanbul’da Saray dışında yaşayan kadınların giyim kültüründen örnekler sunuyor.

Sergide Osmanlı dönemi kadın giyim kültürünü yansıtan 12 farklı giysi yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı etnik kimliklerden oluşan zengin coğrafyasında yaşayan, Rum, Ermeni, Müslüman, Musevi ve Süryani cemaatlerine mensup kadınların günümüzden yaklaşık iki asır önce İstanbul’da sürdürdükleri yaşamı yansıtmak amacıyla hazırlanan sergi, aynı zamanda yakın bir tarihte kurulması planlanan İstanbul Kadın Müzesi’nin ilk etkinliği olarak tasarlandı. Sergi, Forum İstanbul’da 28 Mart tarihine kadar görülebilecek

Osmanlı’nın ilk kadın girişimcisi Hatice Turhan Sultan

İstanbul Kadın Müzesi Girişim Komitesi Gülümser Yıldırım, Prof Nedret Kuran Burçoğlu, Meral Akkent, Canan Boydaş, Evin Gençosmanoğlu, Fasiha Edes ve Yard Doç Yeşim Özler Bağrışen’den oluşuyor.

İstanbul Kadın Müzesi Girişimi Kurucu Başkanı, aynı zamanda uzun yıllar iş dünyasında yer alan Gülümser Yıldırım, serginin Hatice Turhan Sultan anısına düzenlenmesinin ayrı bir anlamı olduğunu belirtiyor. Sultan 4. Mehmed´in annesi olan Hatice Turhan Sultan’ın (1627-1683) yaşadığı dönemde girişimci ruhu ile tanındığını söyleyen Yıldırım, Hatice Turhan Sultan’ın ticaret hayatında aktif olarak yer aldığını ve Yeni Camii ve Mısır Çarşısı gibi önemli mekanların yapımına katkı sağladığını ekliyor.

İstanbul Kadın Müzesi projesinin temelinde de bundan tam dört asır önce yaşamış Hatice Turhan Sultanın gibi bir rol modelinin ve onun girişimciliğinin önemli payı olduğunu söyleyen Gülümser Yıldırım, ”Hatice Turhan Sultan, bir iş kadını olarak vizyon zenginliğiyle beni sürdürülebilir sosyal proje yaratmak yolunda esinlendirdi. Böylelikle bir kadın belleği oluşturacak, özellikle de genç kızlara rol modeli sunacak bir proje konusunda düşünmeye başladım. Düşüncelerimi çeşitli disiplinlerden akademisyen kadınlarla paylaşarak geliştirdik. Ve böylece İstanbul Kadın Müzesi projesi doğdu” diyor