Beşiktaş Barboros Anıtı ile ilgili yazıda şunları yazmıştım. “Anıtın bulunduğu meydan “Deve Meydanı” olarak anılırdı. (Beşiktaş İskelesi’nin arkasındaki meydanda 16.yüzyıldan itibaren Rumeli ve Anadolu arasındaki kervanların durağı ve aynı zamanda Anadolu’dan gelip Rumeli’den seferlere katılan eyalet askerlerinin geçit yeri idi. Buradaki kervanların develerinden ötürü bu ismi almıştır.) Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu alanda bir kervansaraydan bahseder. Bu kervansarayın Sinan Paşa Külliyesi’nin bir parçası olduğu düşünülür.”

1922 yılında hazırlanan haritada aynı meydan…

Yukarıdaki gibiydi. Sahil tarafında binalar vardı ve Barboros Bulvarı yoktu.

 

Bulvar yapıldıktan sonra 1966 yılı hava fotoğrafı…

 

2005 yılında Beşiktaş daimi pazarı varken.

 

ve İBB’nin gelecekte bu meydan ile ilgili projesi bittiğinde…

Beşiktaş Meydanından bahsetmişken “Cumhuriyet ve Demokrasi Anıtı” ndan bahsetmeden geçemeyeceğim. Ayfer Atay’ın Beşiktaş ahalisine armağanı olan bu kentsel tasarım faciası, meydan düzenlemesinden sonrada bütün anlamsızlığıyla meydanın bir unsuru olmaya devam edecek. Çok acımasız eleştiri yaptığımı düşünen varsa birde Ekşi sözlükte yazanları okumalı.

1 cevap

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Meydanı’nın günümüze kadar geçirdiği evreleri 6 Ocak 2009′da bir yazıda anlatmıştım. Taksim, Aksaray ve Beşiktaş meydanları ile ilgili gelişmelerin ardından bu yazıları tekrar […]

Yorumlar kapalı.