sirkecimustafaagacamii

Taksim Sıraselviler Caddesi üzerinde Taksim İlkyardım Hastanesi karşısındadır. Cami 18. yüzyılda Sirkeci Mustafa Ağa ve hanımı Hatice Hatun tarafından yaptırılmış. Fakat caminin orjinal hali günümüze ulaşamamış. 1963 yılında mahalleli tarafından tekrar inşaa edilmiş.

Sirkeci Mustafa Ağa Camisini harita üzerinde göstermek için tıklayınız.

Bu yazının son günlerde çok okunur olması dikkatimi çekti. Küçük bir araştırmadan sonra Atina’daki Mustafa Ağa Camii ile ilgilenenlerin bu sayfa ile karşılaştığını farkettim. Bir Batı Trakya Türkü olarak Yunanistan’daki Mustafa Ağa Camii hakkında bilgiyi alakası olmadığı halde burada paylaşma ihtiyacı hissettim. Yeni Asya Gazetesi 23.8.2004 ‘te Mustafa Ağa Camii hakkında şunları yazmış;

Yunanistan`ın başşehir Atina`da bulunan Osmanlı mirası ezan sesine hasret olan Mustafa Ağa Camii, tekrar ibadete açılacağı günü bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın gerçekleştirdiği Atina ziyaretleri sırasında açılması talebinde bulunduğu cami, şu anda Yunan Kültür Bakanlığı`na bağlı Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veriyor. Avrupa Birliği`ne üye ülkeler arasında caminin bulunmadığı tek başşehir olma özelliğini taşıyan Atina, uzunca bir süredir bütün uluslararası baskıları kulak ardı ediyor. Yunan hükümeti, Uluslararası Olimpiyat Komitesi`nin `her dini temsil eden bir ibadethane açılması gerekir` şeklindeki isteğini de dikkate almadı. 2004 Atina Olimpiyatları`na katılan Müslüman ülkelerin sporcuları ve teknik heyetleri, Olimpiyat Köyü`ndeki çadır mescitlerde ibadet ediyor. Yunanistan`da cami açılması tartışmaları aslında son 10 yıldır gündemden düşmüyor. Mustafa Ağa Camii`ni ibadete açmak için Heybeliada Ruhban Okulu`nun açılması şartını getiren Yunan hükümeti, bir taraftan da şehrin 25 kilometre uzağındaki Peania bölgesinde Atina Camii ve İslam Kültür Merkezi inşa edilmesini istedi. Buna karşı çıkan bölge sakinleri, söz konusu araziye 4 metre yüksekliğinde dev bir haç dikince iş çıkmaza girdi. Ayrıca, Yunan Ortadoks Kilisesi`nin de Atina`da cami açılmasına karşı çıktığı biliniyor. 1764 yılında inşa edilen, ancak Yunanistan`ın bağımsızlığını kazandığı 1821 yılından sonra minareleri sökülerek bugün Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılacak hale getirilen Mustafa Ağa Camii, Atina`nın meşhur Plaka Meydanı`nda yer alıyor. Kapısında asılı Yunan bayrağının yanı sıra, uğradığı bütün tahribata rağmen halen dimdik ayakta duran ve bu haliyle bile Osmanlı`nın ihtişamını gözler önüne seren tarihi cami 3 kattan oluşuyor. Mustafa Ağa Camii`nin alt katında bedesten şeklinde yapılmış dükkanlar, hemen üzerinde ise ibadethane bölümü bulunuyor. Ancak, geçmişte Müslümanlar`ın 5 vakit namazda el açıp Allah`a yöneldikleri caminin içersindeki teşhir reyonlarında şimdi porselen tabak-çanak sergileniyor. Atina`ya bir şekilde yolu düşen Türk ve Müslümanlar`ın özellikle ziyaret ettikleri Mustafa Ağa Camii`nin içersinde görüntü ve fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor. Osmanlı`nın çok düzenli bir şekilde tuttuğu tarihi kayıtlara göre, Yunanistan`ın bağımsızlığını kazandığı tarihte bu ülkede 3 bin 370 Türk eseri bulunuyordu. Bunlardan 2 bin 336`sı cami ve mescit olmakla beraber 315 medrese, 7 mektep, 307 darulkurra, 65 tekke, 65 imaret, 171 han, 134 hamam, 22 köprü, 10 kale, 10 kervansaray, 10 çeşme, 6 su kemeri, 5 saat kulesi ve 142 muhtelif eser hizmet veriyordu. Başkent Atina`da ise, 15 ayrı cami vardı. Lakin, bunlardan sadece 4`ü ayakta kalmayı başardı. Mustafa Ağa Camii, bugün Atina`da Osmanlı döneminden kalan en önemli miras olarak kabul ediliyor. Atina`da ayrıca, Fethiye(Fatih) Camii, Aşağı Çeşme Camii ve Kale Camii yer alıyor. 

Camiye ait birkaç fotoğraf;