Kayserili Ahmet Paşa Konağı

19. yüzyılda inşa edilen Kayserili Ahmet Paşa Konağı, 1806-1878 yılları arasında yaşamış ve 1873’te Bahriye Nazırı olan Kayserili Ahmet Paşa’ya aittir. Osmanlı mimarisinin 19. yüzyıl ortalarında moda olan ampir üslubunun önemli örneklerinden biridir.

Mimarî

Kagir bir bodrum üzerine oturan ahşap bir yapı olan konağın, soldaki kapı harem, sağdaki çifte kapı ise selamlık girişidir. Zemin katın üstünde aynı planda iki kata daha sahiptir. Bunların da yukarısında “T” biçiminde bir sofa ile iki yanında birer odadan ibaret bir cihannuma bulunmaktadır.

Konağın cephesi, çifte çıkması, aralardaki pilastrları, pencere pervazları ve çıkmaları taçlandıran üçgen biçimindeki alınlıkları ile dönemin ampir üslubunun güzel örneklerinden biridir.

İç süslemeler

Konağın iç süslemelerinde de Batı üslubunun hakim olduğu görülmektedir. Duvar yüzeyleri panolar halinde bölünerek bunlara manzara ve deniz resimleri yapılmıştır. Ayrıca II. Kattaki arka odanın tavanı çok kalabalık kartonpiyer bezeme ile kaplıdır.

Kayserili Ahmet Paşa

Dönemin önemli isimlerinden olan Kayserili Ahmet Paşa, Sultan Abdülaziz’in 1876’da tahttan indirilmesi olayında ön planda rol oynamıştır.

Sonraki dönemler

Beyazıt ve Süleymaniye semtleri gibi 19. yüzyılda devlet ileri gelenlerinin ikametgahı olan semtler, son 50 yılda bu özelliğini kaybetmiştir. Bunun sonucunda Kayserili Ahmet Paşa Konağı da bekar odaları halinde kullanılmaya başlanmış ve 1976’da yıkım ruhsatı alınarak yıkılıp yerine beton bir kütle oturtulmak istenmiştir. Bu girişim, konağın Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından istimlak edilmesiyle engellemiştir.

1987’de İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restore edilen konak, 1988’den itibaren Taşınmaz Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulları’nın İstanbul bürosu olarak kullanılmıştır. Kasım 2006’dan 2022 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü olarak hizmet verdi.

Günümüzteki durumu

Konak, günümüzde (Eylül 2023) kullanılmamaktadır.