Kasımpaşa, Sururi Mehmed Efendi Mahallesi’nde, güneyde Keramet Sokağı, batıda Kasımpaşa Mevlevihane Sokağı ile sınırlı olan arsada, Sururi İlkokulu’nun yanında yer almaktaydı. İstanbul’daki mevlevi kuruluşları içerisinde Galata ve Yenikapı mevlevihanelerinden sonra üçüncü sırada gelen bu mevlevihane, 1623-1631 yılları arasında, Fırıncızade Şeyh Sırrı Abdi Dede Efendi tarafından kendi bostanında muhiplerinin yardımıyla inşa edilmiştir.

1944 yılında çekilen fotoğrafta yapının kullanılmadığı anlaşılıyor

1944 yılında çekilen fotoğrafta yapının kullanılmadığı anlaşılıyor

3. selim tarafından tamir ettirildikten sonra 1795 senesinde bir törenle açılışı yapılmıştır. 1834 senesinde 2.mahmut tarafından da tamir ettirilen mevlevihane, 1925 senesinde tekkeler kapatılana kadar bu şeklini muhafaza etmiştir.  Yapı, 1979 senesinde çıkan bir yangınla kül olmuştur. Günümüzde Kasımpaşa Mevlevihanesi’nden arta kalan yalnızca cümle kapısı, esas binanın bodrum katına ait duvarlar, arsadaki istinad duvarı ve birkaç kırık dökük mezar taşıdır.

Caner Cangül Mevlevihane'den geriye kalan giriş kapısını fotoğraflamış

Caner Cangül Mevlevihane’den geriye kalan giriş kapısını fotoğraflamış

1944 yılında aynı kapı...

1944 yılında aynı kapı…

kasımpaşa_mevlevihane (5)

1944 Kasımpaşa Mevlevihanesi'nin Semahane kısmı

1944 Kasımpaşa Mevlevihanesi’nin Semahane kısmı

1 cevap
  1. Ahmet
    Ahmet says:

    Güzelim mimari yapılar bu kadar basit nasıl yok ediliyor, insanın aklı almıyor gerçekten. Yerinde şimdi Allah bilir hiçbirşeye benzemeyen soğuk suratlı apartmanlar hortlamıştır. Geriye kaldığı söylenen üç-beş mezar taşı dahi hala korunmuyordur buna da eminim. O taşların bir benzerini yapacak bir ustamız var mı acaba bugün, o da meçhul.

Yorumlar kapalı.