1407 yılında Sivrihisar’da (Eskişehir) doğduğu düşünülen Hızır Bey, Nasrettin Hoca’nın torunudur. Hızır Bey, Fatih Sultan Mehmet döneminin en büyük bilginlerinden birisi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda halk düşünürü ve şair olan Hızır Bey hakkındaki en önemli bilgi ise, İstanbul’un ilk belediye başkanı olmasıdır. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Saraçhane’de bulunan binasının önüne Hızır Bey büstü inşa edilmiştir.
İstanbul Atatürk Bulvarı yolu kenarında, İMÇ (İstanbul Manifaturacılar Çarşısı) bloklarının içinde kalan Hızır Bey Türbesi’nde, 1970’li yılların başında restorasyon çalışması yapılmıştır. Türbenin bulunduğu duvarların içerisinde, Divan Şairi Necati Bey ve Katip Çelebi’nin kabrinin bulunduğu kaydedilmiştir.
Hızır Bey’in mezarını bulan kişi olan Rakım Ziyaoğlu, 1971 yılında arşiv ve eski taşlar uzmanı olan Asım Sönmez ile kabir ve civarında araştırmalarda bulunmuştur. Bu araştırmalarda mezar taşlarının oldukça tahrip olduğu ve taşlarda bulunan yazıların okumadığı belirlenmiştir.
Dönemin İstanbul Belediye Başkanı olan Dr. Fahri Atabey, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda bulunan kabrin onarılmasında büyük rol oynamıştır. Kabrin duvarında bulunan kitabe, bu restorasyon çalışmaları sırasında konulmuştur.
Konuya ilişkin daha fazla bilgiye Voynuk Şücaeddin Camii, Hızır Bey Hamamı, Hızır Bey Camii içeriklerinden ulaşabilirsiniz.