İstanbul’un Fatih ilçesinde, Küçük Ayasofya Camii’nin yanında yer alan Çardaklı Hamam, 1503 yılında Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Hamam, kitabesinin altındaki Doğu Roma levhası ve değişik planlı sıcaklık kısmı nedeniyle binanın Roma Dönemi içinde yapıldığı sanılmaktadır.
Hamamın kadınlar camekânı kare biçimindedir ve kubbesi yıkılmıştır. Kadınlar kısmının sıcaklığı binanın ana ekseni üzerinde yer almamaktadır ve eski çağda kaplıca mimarisinde yaygın olan usul de bir merkez etrafında yıldız biçiminde yayılan nişlerden meydana gelmiştir. Kadınlar kısmının bu yedi köşeli sıcaklığın aslında hamamın mimari bünyesine uydurulmuş eski bir Roma yapısı olduğu açıkça bellidir. Erkekler kısmının sıcaklığında bu durum daha da belirgindir.
Hamam, 1571 ve 1575 yıllarında Mimar Ömer bin Veli, 1600 yılında ise Mehmet bin Üveys tarafından tamir edilmiştir. 1930 – 1940 arasında depo ve atölye olarak kullanılması önemli bir tahribat nedeni olmuştur. Önce depo sonrada atölye olarak kullanılan hamamın mermer döşeme ve kurnaları sökülmüştür.
Hamam, orta eyvanın balkon gibi sıcaklığa açılması nedeniyle “Çardaklı” adını almıştır.