Şehzade Mehmet Türbesi ziyarete açıldı.
2010 yılında başlanan çalışmalar sebebiyle Şehzade Mehmet Camii haziresi ziyarete kapalı tutuluyordu. Şehzade Mehmet, Rüstempaşa, Hatice Sultan, Fatma Sultan, Bosnalı İbrahim Paşa, Şehzade Mahmud ve Destari Mustafa Paşa türbeleri ile 600 mezardan oluşan hazire alanı restore edilmiş. Türbe yapıları arasında büyüklüğü ile Şehzade Mehmet’e ait olan türbe en dikkat çekici olanı.
Şehzade Mehmet Türbesi içinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iki oğlu Şehzade Mehmet ve Şehzade Cihangir’e ait sandukalar yer alıyor. Ayrıca Şehzade Mehmet’in kızı ve ismi bilinmeyen bir kadına ait sandukalar yer alıyor. Türbeyi ilginç kılan unsur ise Şehzade Mehmet’in sandukasının üzerinde bulunan taht benzeri ahşap yapı. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman kendinden sonra Şehzade Mehmet’in tahta çıkmasını murat etmiş. Fakat Şehzade Mehmet genç yaşta vefat edince (1543) Kanuni sandukasının üzerine bu tahtı yaptırtmış.
Türbe döneme ait güzel çiniler ile süslenmiş ince bir mimari tarzda inşa edilmiş. Giriş kapısının iki yanındaki çini panolar üzerine sülüs yazı ile“Allah’tan başka İlah yoktur” ve “Doğru konuşan Emin olan Muhammed O’nun peygamberidir” ibaresi yazılmış. Giriş kapısının sağ ve solundaki mermer zeminli panolar üzerine celi-sülüs yazı ile Rad suresi ile Zümer suresi yazılmış. Alt sıra pencerelerin üzerine bir kuşak halinde Esma-ül Hüsna yazılmış.
Şehzade Mehmet Türbesi mesai saatleri içinde ziyaret edilebiliyor. Türbenin bulunduğu hazireden sorumlu bir görevli var ve işini severek yaptığı sorduğum bunaltıcı sorulara verdiği istekli yanıtlardan belli.
Çok güzel bir site.