Yenikapı’dan Aksaray istikametine giden bulvar üzerinde, Yenikapı Marmaray inşaatının kenarında 1937 yılına kadar Bostancıbaşı Abdullah Ağa Camii duruyordu. Yol çalışması bahane edilerek cami, camiye ait hazire (mezarlık) ve Cellat Çeşmesi olarak anılan çeşme ortadan kaldırılmış. Aslında sadece hazirenin olduğu bölge yol çalışmasından etkileniyorken çeşme ve cami de yıktırılmış. Caminin olduğu arsaya ise 1941 yılında apartman yapılmış.
Camiyi yaptıran Abdullah Ağa 2. Beyazıt dönemi (1481-1512) bostancıbaşılarından. Aynı kişinin Üsküdar’da yine kendi ismi ile anılan bir cami daha bulunuyor. Semavi Eyice yapıyı Sultanahmet’teki Firuz Ağa Camii’ne benzetiyor ve “Caminin dış cephesi kesme taştan örülmüştü ve cephesinde iki sıra halinde açılmış pencereler bulunuyordu.” diyor. Yine Eyice, minare altındaki istiridye kabuğu görüntüsündeki süslemelerin caminin yapıldığı dönemde kullanılmadığından hareketle 1766 yılındaki depremin ardından caminin tekrar inşa edilmiş olabileceği fikrini ortaya atıyor.
Bostancıbaşı Abdullah Ağa Camii, halk arasında Cellat Camii olarak bilinirken 1911 yılında çıkan bir yangın sonrası yapının ismi “Yanık” haline geliyor.
Marmaray çalışmalarında sona gelindi. İnşaat sahasına yakın –caminin yerine yapılan apartman- ve birkaç binada şu an kimse oturmuyor yada binalar boşalttırılmış. Acaba Bostancıbaşı Abdullah Ağa Camii tekrar inşa edilir mi?