Bodrum Mesih Paşa Camisi

Bodrum Mesih Paşa Camisi, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan bir camidir. Eski adı Myrelaion Kilisesi olan cami, Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Kilise, İmparator I. Romanos tarafından 920’li yıllarda kadınlar manastırının kilisesi olarak yaptırılmıştır. Kilisenin adı, mür yağı anlamına gelen Yunanca “Myrelaion” kelimesinden gelir.

1203’teki büyük yangında harap olan kilise ve manastır, 13. yüzyılın sonuna doğru tekrar inşa edilmiştir. Kilisenin altındaki yapı ise, mezar şapeline dönüştürülmüştür. Latin istilasında zarar gören kilise, 14. yüzyılda tadilat görmüştür.

1. Bayezid döneminde, aslen Palaiologos hanedanı üyesi olan Sadrazam Mesih Paşa, kiliseyi 1501 yılında camiye çevirmiştir. Cami, günümüzde hala ibadete açıktır.

Caminin yanında bir de su sarnıcı vardır. Sarnıç, Mirelaion Manastır Kilisesinin temelleri altındadır. Sarnıç, Constantinus I dönemine ait olan bir yer altı mezar odası olarak inşa edilmiştir. Manastırın yapım tarihi kesin olmamakla beraber Constantinus V (740-775) zamanında terk edildiği ve sonra Romanus II (959-963) tarafından yeniden kullanıldığı bilinmektedir. Bu bakımdan sarnıcın kesin olmamakla beraber VII. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı sanılmaktadır.

Sarnıç, arazi konumundan ötürü güneydoğusu kayalara dayanan bir yapıdır. İçerisi, taş duvarlarla örülmüştür. Bu yüzden de planı değişik ölçüler göstermektedir. Batı yönü 28×22 metre, doğu yönü de 21 metre genişliğindedir. İçeride bulunan 2.50-2.90 metre arasında değişen sütunlar tonozlu üst örtüyü taşımaktadır.

Mirelaion Sarnıcı, 1966 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin ortak çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Sarnıç, günümüzde ziyarete açıktır.

Kaynak