Belgrad Kapısı, İstanbul’un tarihi surlarında bulunan bir kapıdır. İstanbul Surları, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde 5. yüzyıldan itibaren inşa edilmiş ve zaman içinde çeşitli onarımlar ve yenilemeler geçirmiştir. Belgrad Kapısı, Constantinus Surları’na ait Altın Kapı ve Arkadius Forumu ile aynı hizada olup, Theodosius Surları’ndaki Altın Kapı’nın inşasına kadar muhtemelen bu duvarlardaki en önemli giriş olmuştur.
Belgrad Kapısı, 22. ve 23. kuleler arasında yer alır ve sur duvarı içinde kalan kapı boşluğu, sur içi ve sur dışı tarafında birer taş kemer ve onun gerisindeki tuğla kemerler ile bu kemerler arasında kalan tonozla geçilmiştir. Doğu cephesinde kapı boşluğunun iki yanında iri bloklarla oluşturulmuş eski duvar dokusu mevcuttur. Kapı kemeri ve üzerinde kalan cephe 1987 yılında yapılmıştır. Cephe, kapı boşluğunun iki yanındaki taş konsollara oturan kesme taş örgülü yuvarlak kemer ile şekillenmiştir. Kapı içine doğru çıkıntı yapan korniş sur duvarı üzerine oturmaktadır. İçteki üç sıra tuğla kemer daha geridedir ve bir kirişe oturmaktadır. Batı cephesinin düzeni doğu cephesine benzemektedir. Yalnız kapı kemeri doğrudan duvara oturmaktadır. Kapı üzerinde dendanlı (diş diş çıkıntıları olan) bir duvar yükselmektedir.
Belgrad Kapısı’nın adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre, Belgrad Ormanları’ndan gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise, 1521 yılında Belgrad’ın fethinden sonra getirilen esirlerin burada tutulduğundan dolayı bu ad verilmiştir.