Dünyanın pek çok kentinde turistlerin tarihi mekanlarda görmeleri için bazı eski törenler canlandırılır. İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olan ve törenlerin sıkça yapıldığı bir kent. Fakat günümüz İstanbul ahalisi ve turistler bu törenlerin nasıl yapıldığına dair fikir sahibi değil. Eyüp Belediyesi Kılıç Kuşanma Töreni’ni bir gösteri haline getirerek tekrar canlandırdı. Gösteri, hassas hareket edilirse ve karikatürize edilmezse şehrin turistik hayatına katkıda bulunacak bir unsur haline gelebilir.

117_800

“Kılıç Kuşanma Merasimi” Töreni gösterisinin provaları 27 Aralık Cuma günü Eyüp Sultan’da yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet Eyüp’te tekrar kılıç kuşandı. Tiyatro sanatçısı Edip Tüfekçi’nin padişahı canlandırdığı Kuşanma Merasimi provalarında yüzlerce figüran rol aldı. Ünlü tarihçi Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ’un danışmanlığında yapılan canlandırma için döneme uygun kostüm ve dekorlar hazırlandı.

BKZ_1295_800

Kılıç Kuşanma Merasimi provaları, Eyüp Belediyesi sınırları içerisindeki Eyüp İskelesi, Eyüp Cami avlusu ve Eyüp Sultan Türbesi’nde kurulan platoda gerçekleştirildi. Vatandaşlar bu gösteriye büyük ilgi gösterdiler.

Merasimin ilk bölümünde 14 m. uzunluğunda 3 m. genişliğinde padişahların ve saray erkanının Osmanlı döneminde kullandığı saltanat kayığının birebir ebatlardaki benzeri kullanıldı. Kayık 14 çifte kürekçi (toplam 28 kişi) tarafından çekildi, kürekçiler dönem kıyafetleri giydiler. Kayığın arka kısmında üzeri süslemeli ahşap bölümle kapatılmış, padişah için bir taht bulunuyordu. Burun ve gövde kısmı altın varaklı ahşap süslemelerle işlenmiş olan Saltanat kayığı yaklaşık 15 dakikalık seyahatin ardından Eyüp iskelesine yanaştı. İskeleye yanaşan kayıktan padişah karaya çıktı. Kıyıda 50 kişilik saray erkanı rolünde oyuncular padişahı büyük bir coşku ile karşıladı. Karşılayan erkanın tamamı dönem kostümleri içerisindeydi. Padişah hazirunla birlikte cülus yoluna doğru ilerledi.

BKZ_1426_800

Padişahın cülus yoluna gelmesi ile birlikte 100 kişilik halk ve saray erkanı burada sokağın sağında ve solunda padişahı coşku ile karşılayarak eşlik ettiler. Padişah halkın arasından ilerleyerek binek taşından atına bindi. Buradan Eyüp Sultan Camii’nin arka kapısına yakın bir yere kadar at üzerinde ilerledi. Kapı önüne gelindiğinde atından inerek camiye girdi.

Eyüp Sultan Camii’ne gelen padişah maiyyetiyle birlikte, önceden serilmiş olan seccadesi üzerinde 2 rekatlık namaz kıldı ve türbeye geçti. Burada gelenek gereği dönemin uleması tarafından kılıç kuşandırıldı. Dualar ve türbe içerisindeki ritüellerin gerçekleşmesinin ardından padişah Eyüp Sultan’ın huzurundan ayrıldı.

Padişah türbeden çıkınca iç avluda kendisini bekleyen 150 kişilik hazirunu selamladı ve tebası padişahı tebrik etti, bir kısmı da bir düzenek içerisinde padişahın elini öptüler. Yine bu bölümde padişah adına cülüs dağıtımı temsili olarak canlandırıldı.

Camiinin dış avlusuna çıkan padişah burada kendisi için hazır edilen atına bindi. Padişah ile beraber maiyyetinden 2 kişi daha atlara bindi. Diğer erkan yaya olarak padişahın önü sıra ilerlediler. Arka tarafta yedekte bekleyen 10 adet at üzerlerinde kalkan ve benzeri silah ekipmanları olarak seyisleri  tarafından çekildi. Önden giden yeniçerileri ağaları tarafından halka hatıra parası dağıtıldı.