Kadıköy başta olmak üzere İstanbul’un pek çok semtinde kurulan kent bahçeleri deneyimleri bir kitapta biraraya getirildi. 

Rutin bir haber gibi geçip gidemedim… Dostlarımın elinden çıkan bu kitap sayesinde umarım sizler de balkonunuzda bir şeyler yetiştirmeyi başarabilirsiniz. İstanbul’da kent bahçeciliği nasıl yapılacağını öğrenmek için “Kent Bahçeleri İstanbul Deneyimi” kitabını alabilirsiniz.

58201312532752Resim2

Yeryüzü Derneği’nin Bahçe ya da balkonlarında kendi sebzesini yetiştirmek isteyenlere destek amacıyla İstanbul’da sürdürmekte olduğu kent bahçeleri projesi kitap oldu. Yeryüzü Derneği Yayınları’ndan çıkan “Kent Bahçeleri Deneyimi” kitabında, projenin yaratıcıları ve katılımcıları tecrübelerini anlatıyor.

Kitabın editörlüğünü üstlenen Devin Bahçeci önsözünde, “Kırsal yaşamın yavaş yavaş yerini kentlere bırakması ile toplumun bağımlı bireylerden oluşan bir yapıya dönüşmesi ve kendine yetebilen insan ve topluluklarının sayısının azalması aynı tarihlere denk gelir. Kent ticaretin merkezi olarak ortaya çıkar ve yiyecek gereksinmesini çevre köylerden gelen gıdalar ile temin eden nufüs bugün modern toplum diye tabir ettiğimiz uzmanlaşmanın ve teknolojik birikimlerin oluşmasını sağlar. Modernite bize uzmanlaşmayı, doğadan kopmayı, tarımın kentlerin artbölgelerinde oması gerektiğini çağdaş toplumun kurulması için bir ön koşul olarak sunar” diyor. Ancak kentlerin büyümesi nedeniyle besin değerleri düşen ama bol üretilen tarım ürünleri ile beslenmek zorunda kaldığımıza dikkat çeken Bahçeci,
“İstanbul’u düşünelim. Artık tüm Türkiye İstanbul’un bir artbölgesi ve üretimden iyice uzaklaşmış olan toplumun, giderek artan nüfus ile birlikte ihtiyaçları da artıyor, ama gıdaya erişim hem ekolojik kriz yüzünden hem de giderek daha uzaktan gelen yiyecekler yüzünden giderek zorlaşıyor” örneğini veriyor. Kent Bahçeleri’ni “kent tarımsal üretimin yapılamayacağı algısını kırmak için önemli bir yöntem” olarak niteleyen Devin Bahçeci, yazısını şöyle tamamlıyor;
“İnsanların, küçük alanda, çok fazla emek harcamadan, ucuz ve güvenli bir biçimde gıda yetiştirebileceğini ve sağlıklı beslenebileceğini anlatıyor. Kent bahçelerinin fikri ve felsefesi bu yönü ile hem imeceyi ve paylaşmayı, hem insanların doğa ile bağını yeniden kurmayı hem de yoksullukla alternatif yönden mücadeleyi anlatıyor. Yerelde üretip yerelde tüketmenin nasıl yapılabileceğinden tutun ya da yanı başımızdaki iklim değişikliğindeki tarımın rolünü nasıl azaltabileceğimizi kent bahçeleri kurarak öğreniyoruz. Dayanışarak, informal yollarla bilgiyi üreterek ve paylaşarak kent yaşamını nasıl yeşillendirebileceğimizi, ekolojik sürdürülebilir bir yaşam için neler yapabileceğimizi görüyoruz. İstanbul Kent Bahçeleri Deneyimi bu yolun henüz başında, ancak bu kitaptaki deneyim bize küçük adımların büyük düşüncelere nasıl dönebileceğini anlatıyor.”
Kitapta; Aytaç Tolga Timur, Ceyda Saygıner Falay, Leyla Kabasakal, Ercüment Yıldırım, Serpil Hortoğlu, Akif Pamuk, ve Levent Gürsel Alev’in kaleminden kent bahçeleri felsefesi, balkon bahçeciliği, kent bahçelerinde ekilenler, ev yapımı ilaçlar gibi pek çok konuda 9 yazı yer alıyor.