Bir yangındır gidiyor… Bu sabaha karşı Karaköy’de bulunan Kemankeş Mustafa Paşa Camii’nde yangın çıktı. Caminin tuvalet şadırvan ve cemaat odası olarak kullanılan ahşap baraka yandı. Caminin imamı ve Yeraltı Camii’nin müezzini itfaiyeyi zamanında arayıp yardım istemeleri ve çabaları yangının büyümesini engelledi. 

Kemankeş Mustafa Paşa Camii tarihçesi

kemankeş

Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii Karaköy kat otoparkının yanındadır. Kemankeş Mustafa Paşa tarafından 1642 yılında Saint Antonio Kilisesi arsası üzerine yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabe 1766 tarihini yazmaktadır bu tarih muhtemelen caminin onarım tarihidir.
Caminin hemen yanındaki sübyan mektebi ve çeşme Reisülküttab İsmail Efendi tarafından 1732 yılında yaptırılmıştır.Caminin giriş kapısının iki yanında Hz Süleymanın mührü olan altı köşeli yıldız (Fotoğrafta pek anlaşılmıyor) dikkat çekicidir. Yahudiliğin simgelerinden biri olduğu düşünülen bu yıldız şekli Osmanlı eserlerinde de kullanılmıştır.
Caminin banisi Kemankeş Kara Mustafa Paşa 4. Murat saltanatının son yıllarında ve 1. İbrahim saltanatının ilk yıllarında, 23 Aralık 1638 – 31 Ocak 1644 tarihleri arasında beş yıl bir ay sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Arnavut kökenlidir. Ok atmadaki ustalığından dolayı “Kemankeş” denilmiştir. (Dönemin başarılı sadrazamlarından sayılır. Saray entrikaları Paşayı Padişahın gözünden düşürmüş, idama kadar götürmüştür. Paşa hakkında bazı kaynaklarda okuma yazma bilmediği yazmaktadır. Osmanlı’nın bu denli yüksek makamında bulunan kişinin okuma yazma bilmediği ne derece doğrudur bilinmez. Belkide saray entrika ve dedikodularından biridir bu…) Kemankeş Mustafa Paşa’nın Bayezid Camii ile Çorlulu Ali Paşa Camii arasındaki kendi medresesi yanında bulunan türbesine defnedilmiştir. Mustafa Paşa’nın türbesi şimdiki Çarşıkapı otobüs durağının bulunduğu yerdeydi. Yol yapılırken türbe ve medrese yıkılmıştır.

https://www.hayalleme.com/kemankes-kara-mustafa-pasa-camii/