Kadıköy Belediyesi, uzun yıllar belediye binası olarak kullanılan tarihi Şehremaneti binasını restore ederek, kent kütüphanesine dönüştürecek.

1960kadıkoy-sehremaneti

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada:

“Bina uzun yıllar belediye meclis ve sergi salonu olarak hizmet verdi. Binayı, tarihi yapısıyla koruyacak, sanat, tarih ve edebiyat kütüphanesi olarak yeniden restore edip, Kadıköylülere kazandıracağız. Burası sıradan bir halk kütüphanesi olmayacak. Binanın mimari özelliğine uygun farklı tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olacak. Yazarlar, edebiyatçılar, bilim insanları ve hocalardan fikir alıyoruz, ayrıca onlardan bu özel kütüphaneye kendi kitaplıklarından bağış yapmalarını talep ediyoruz.

Burayı kent kütüphanesi yapma fikri 2010’da alındı, 2011’de iç düzenlemeye yönelik hazırlıklar yapıldı, proje çizildi, Anıtlar Kurulu süreci ilerledi. 1 ay önce de restorasyon başladı. Bina, 2014 yılının ocak ayı itibariyle adım adım faaliyete girecek. Kütüphanenin açılması, tüm koleksiyonların toplanmış olması anlamına gelmiyor. Kitaplar, evraklar, belgeler toplanmaya devam edilecek. Bu, hiç bitmeyen bir süreçtir, dünyadaki tüm kütüphaneler böyledir.

Ayrıca burası yaşayan bir yer olacak. Bilimsel toplantılar, tarih-sanatla ilgili özel seminerler, tematik toplantılar, konferans dizileri, akşamüstü sohbetleri olacak. Senede birkaç efemera (elyazma, mektup, kartpostal) sergisi düzenlenecek” dedi.

Kadıköy Şehremaneti Binası hakkında

Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerinde Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alan bina, Ermeni mimar Y. Terziyan tarafından 1912-1914 yılları arasında inşa edildi.

I. Ulusal Mimarlık akımı eserlerin önemli örneklerinden biri olan yapı, 1995’te tadilat geçirdi. Bir süre Kadıköy Kaymakamlığı, daha sonra da Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan yapı, belediyenin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, belediye meclis toplantılarına, etkinlik ve sergilere ev sahipliği yaptı.