Güngören’de bulunan Genç Osman Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Konuyla ilgili Güngören Belediyesi bir basın bülteni hazırlamış.
Basın bülteninde “İstanbul’da sur dışında olan tek padişah camii” olduğu iddiası var. Bunu doğru olmadığını belirtelim. Mesela Kadıköy’de bulunan Sultan 3. Mustafa diğer ismiyle İskele Camii veya Yıldız Hamidiye Camii…
İstanbul’un sur dışındaki tek padişah camii olan 400 yaşındaki Gençosman Cami’nde restorasyon çalışmaları başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2012 restorasyon takvimine alınan camiye sonradan ilave edilen ek bölümler yıkıldı. Tarihi eser olması nedeniyle önemli bir değere sahip olan Güngören’deki Gençosman Cami, 400 yaşına rağmen günümüze kadar ulaşmayı başarmış nadir eserlerden.
Güngören Belediyesi’nin önemli çabalarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü Gençosman camiini restorasyon takvimine almıştı. Müdürlük, sur dışındaki tek padişah camii olan Gençosman Camii için geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkmıştı. Yapılan ihale sonucu caminin restorasyonu için çalışmalar başladı. 2013 yılı sonuna kadar çalışmaların tamamlanması planlanıyor.
Gençosman Cami’nin Güngören’in en önemli simgelerinden biri olduğunu dile getiren Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Yıllardır ilgisiz bırakılan Gençosman Camiinin restore edilmesi için büyük çaba gösterdik. 400 yıllık caminin ayakta kalabilmesi için mutlaka restore edilmesi gerekiyordu. Bunun için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık. Girişimlerimiz sonucunda geçtiğimiz yıl restorasyon takvimine alınan caminin restorasyonuna bu yıl içinde başladı. Sur dışındaki tek padişah camiin Güngören’e ve Güngörenlilere kazandırılmasından büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Gençosman Camii’nin kısa tarihçesi
1604 doğumlu 16. Osmanlı Hükümdarı Sultan Genç Osman (1618-1622), ava meraklı bir padişahtı. Güngören Köyiçi’nde, günümüzde ilçenin nadir tarihi eserlerinden biri olan Genç Osman Camii’ni ve üst tarafında da bir “Av Köşkü” yaptırmıştı. Ve ayrıca cami ile köşk arasında bir hamam ve köşkün de doğu tarafına bağ yaptırmıştı. Caminin kıble duvarına isâbet eden sağ ve sol iki tarafına yaptırılan ve 1990’lara kadar akar vaziyette kalan iki çeşme ise, kışları sıcak, yazları da buz gibi soğuk akmasıyla ünlenmişti. Günümüzde sağdaki çeşme halen yerinde durmakla birlikte soldaki çeşme, hoyratça yıkılıp’ kaybedildi. Her iki çeşmeye su veren camiin batısındaki sırtlarda yer alan kaynaklar da, üzerine imam meşrutası ve İmam Hatip Okulu yapılarak tahrip oldu. Yakın zamanlara kadar akan bu çeşmeler artık kurumuştur.
Sevindirici bir haber daha. İnşallah güzel bir şekilde sonuçlanır.