İstanbul İl Özel İdaresi, Darüşşafaka’nın 1868 yılında yapımına başlanan ‘ilk’ okul binasını yeniliyor.
İstanbul İl Özel İdaresi, Fatih’te inşa edilen ve 1873 yılında faaliyete geçen Darüşşafaka’nın eski okul binasını yeniliyor. Binanın restorasyonu devam ediyor.
Darüşşafaka’nın temelinde, Osmanlı döneminde Müslümanların kurduğu ilk eğitim-öğretim derneği olan “Cemiyet-i Tedrisiyye-i İslamiye” yatar. Bu kuruluşun başlıca hedefi “Osmanlı toplumunda İslam unsurunun, modern yaşamın gerektirdiği bilgilerle donatılarak gelişmesi”dir.
İlk gelirini Kapalı Çarşı’da bulunan 105 dükkânın kirasının bağlanmasıyla oluşturan cemiyet, zamanla devletin, yüksek devlet memurlarının, esnafın ve halkın değişik kesimlerinden pek çok vatandaşın yaptığı bağışlarla gitgide büyüdü.
Cemiyetin gelişmesiyle birlikte daha büyük ölçekli bir okulun kurulması gündeme alındı. Seçenekler arasından Fransa’daki “Prytanéé Militarie De La Fleshe” denemesi örnek alınarak, kız-erkek yetimlerinin eğitim görecekleri Darüşşafaka kuruldu. 28 Haziran 1873’te eğitime başladı. Tanzimat devrinde, rüştiyelerin nitelikli memur yetiştirmekte yetersiz kaldığı görüşünden hareketle açılan bir dizi üst kademe okuldan birisi oldu. Mezunlar, yüksekokul mezunu kabul edilmekte idi.
Fatih’te inşa edilen okul binası, devletten, halka yaygın bir bağışla gerçekleştirildi. Binanın tasarımını İtalyan Barrironi yapmış, mimari projelerini ise Ohannes Kalfa çizmiştir. O yıllarda eski konak ve kışla yapıları okul olarak kullanılırdı. Yaptırılan bina, okul olarak tasarlanmış ilk yapılardan birisi oldu. Binanın bulunduğu araziye 1953 (mimarı Emin Onat) ve 1973 yıllarında birer bina daha inşa edildi.