Beykoz Fidanlığı içinde yer alan Tarihi Abraham Paşa Çiftliği’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. 

İl Özel İdaresi tarafından aslına uygun olarak yürütülen restorasyon çalışması  tamamlandığında tarihi bina idari ve sosyal tesis olarak hizmete açılacak, bu önemli restorasyon çalışmasıyla tarihi çiftlik evi zamana yenik düşmekten kurtarılırken, ilçe güzel bir mekana daha kavuşacak.

abraham_paşa (1)

Beykoz Fidanlığı’nda yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi binada bu güne kadar, özgün kot için temel kazısı, duvarlarda onarım, kumlama ve derz çalışmaları ile pencere doğramaları, çatı kaplama çalışması, kelepçeli ve halatlı tavan imalatları tamamlandı.

abraham_paşa (2)

İl Özel İdaresi bu restorasyon için 3 milyon 211 bin TL harcayacak.

abraham_paşa (3)

Abraham Paşa ve Beykoz Korusu’nun hikayesi

Wikipedia’da Abraham Paşa’nın kim olduğu ve Beykoz Korusu’nun hikayesi şöyle anlatılmış.

Koru adını Mısır Hıdivi Mehmet Ali Paşa’nın yakın adamlarından olan Ermeni kökenli Erem Amira’nın torunu Abraham Paşa’dan (1833-1918) almaktadır. Abraham Paşa, dönemin Osmanlı padişahı Abdülaziz’le dostluk kurmuş ve bir rivayete göre padişahla oynadığı bir tavla oyununda galip gelmesi üzerine bu korunun bulunduğu geniş araziyi kazanmıştır.

Abdülaziz’in ardından Osmanlı tahtına çıkan 2. Abdülhamit, Abraham Paşa’nın İstanbul’da sahip olduğu geniş topraklardan rahatsız duymuş, bu araziyi kendisinden satın alarak, Paşabahçe Koyu’na bakan bölümünü Hürriyet Bahçesi adıyla park olarak düzenleyerek halkın kullanımına sunmuştur.

Abraham Paşa’nın mülkiyetindeyken, koru Fransız bahçe uzmanları tarafından düzenlenmiş, içinde köşkler, kuşhaneler ve hazuzlar inşa edilmiştir. Türkiye ikliminde doğal olarak yetişmeyen, yurtdışından getirilmiş egzotik bitki ve ağaçlar dikilmiştir. Koru içinde küçük bir tiyatro yaptırılmışsa da, bu tiyatro 1937 yılında çıkan bir yangında yıkılmıştır. İki büyük yapay mağara, beş havuz, kayalarla oluşturulmuş 3 yapay çağlayan bulunmaktadır. Havuzlardan birinin içinde küçük bir yapay ada vardır.