Bizantion Doğu Roma’nın idari merkezi olarak seçildi. Şehrin bu yeni konumu, dünya kültürü ve politikasının önemli kentleri arasına soktu. 1. Constantinyus (324-337), Romalı asilleri Bizantion’a davet ederek şehrin Romalı nüfusunu arttırdı. Modern başkentin pozisyonuna yaraşır bir yapılanma faaliyetini başlattı.
Limanlar ve su yapıları tekrar düzenlendi. Şehir içi su şebekesinin temelleri atıldı. Güvenlik için yeni surlar inşa edildi. Septimus Severius’un temellerini attığı hipodrom inşaatı bitirildi. 100.000 kişilik hipodromun eni 117, boyu ise 480 metreydi. Hipodrom sınırlayan duvarların üstü heykellerle süslüydü. En önemlileri de at heykelleriydi. (Şehrin Latinler tarafından işgal edilmesiyle bu at heykelleri Venedik’e, San Marco Meydanı’na götürüldü)
Hipodrom’daki (Sultanahmet At Meydanı) imparatorluk sarayı (Sultanahmet Camisi’nin bulunduğu yer) ve görkemli ibadethaneler, akropolis (Topkapi Sarayı’nın bulunduğu alan) yapıldı. Önceleri Nea (Yeni) Roma adı ile anılan şehir, 1. Constantinyus’un adıyla anılır oldu. 11 Mayıs 330 da şehrin adı Constantinopolis olarak ilan edildi. İlkönce Aya İrini, sonra 360 yılında da Ayasofya kiliselerini inşa ettiren 1. Constantinyus, kenti Hıristiyanlar için mühim bir merkez haline getirdi.
Görsel http://www.arkeo3d.com sitesinden alınmıştır.