Mehmed Tahir Münif Paşa… Bu isim pek çok kimse için tanıdık değildir. Tanzimat Dönemi bilim ve siyaset adamlarından olan Münif Paşa o dönem hiçbir örneği olmayan “Minyatür Osmanlı Devleti Parkı” fikrini ortaya attı.
Münif Paşa, “Minyatür Osmanlı Devleti Parkı” projesi konusunda yazdığı metinde bazı ayrıntılar vermiş. Projeye göre “Minyatür Park” 3 bin metre genişlikteki bir alan üzerine kurulması planlanıyor. O dönem 3 kıtada toprakları bulunan Osmanlı Devleti’nin tamamı parkta gösterilecekti. Coğrafi tüm unsurların küçük bir örneği olacak makette denizler ve göller “göletçik”lerle ifade edilecekti. Akarsulardan ise su akıtılacaktı
Münif Paşa projesini anlattığı yazıda “Minyatür Osmanlı Devleti Parkı” fikrinin daha önce ortaya atılmadığını belirtiyor ve Osmanlı Devletine şan katacak bir proje olduğundan bahsediyor.
Münif Paşa tıpkı bugün yaşayan “Miniatürk” örneğindeki gibi ziyaretçilerden para alınacağından bahsediyor.
Münif Paşa hayata geçmeyen bu “Minyatür bir Osmanlı Devleti Parkı” fikrini uygulayacağı yer olarak Rami Kışlası ve Okmeydanı’nı düşünüyor.
Münif Paşa Kimdir?
Münif Paşa Hakkında Wikipedia’da şu cümleler yer alıyor…
Gaziantep’de doğmuştur. Memleketinde, Mısır’ da ve Şam’ da tahsil yapmış, 1854 te Elçilik İkinci Katibi olarak Berlin’e gitmiş, orada hukuk, felsefe, fizik okumuş, Berlin’de elçi bulunan Kemal Paşa tarafından himaye edilmiştir. Dönüşte Babıali Tercüme Odasına girmiş, 1860 yılında bir hudut meselesi için Hersek’e gitmiş, aynı sene Ticaret Mahkemesi İkinci Reisi olmuştur. Ceride-i Havadis kâtipliğini yapmış, ingilizce öğrenmiş, 1862 de Babıali Birinci Mütercimi olmuş, Münif Paşa, 1867 de Zaptiye Müsteşarı 1868 de Divan-ı Temyiz Reisi, 1869 da Maarif Meclisi Reisi, 1972 de Tahran Elçisi, 1877 de Maarif Nazırı, iki ay sonra Ticaret Nazırı, bir sene sonra ikinci defa olarak Maarif Nazırı olmuş. 1879 da Vezir rütbesi almış, Meclis-i Sıhhiye-i Fevkalade Reisliğine memur edilmiş, 1884 de üçüncü defa Maarif Nazırı olmuş ve 1888 de nazırlıktan ayrılmıştır.
Kurduğu Cemiyeti İlmiyei Osmaniye’yi ve Mecmua-i Fünun dergisini (1862) Abdülaziz kapatmıştır. 2. Abdülhamid’in maarif ve ticaret nazırlığını yaptı. Dergisini tekrar çıkardı, dergide “yıldız böceği” dediği için dergi ikinci defa kapatıldı. Ruznamei Ceridei Havadis’te yazdı. Yazılarında bilimci idi. Dergisinde Yunan filozoflarını tanıtan dizi yazı yayımladı. Fenelon, Fontanelle, Voltaire’den çeviriler yaptı. Eserleri: Muhaveratı Hikemiyye, Telhisi Hikmeti Hukuk, Hikmeti Hukuk, Dasitani Ali Osman, İlmi Servet.