İstanbul’un işgal edildiği yıllarda Galata Kulesi İngilizler tarafından gözetleme kulesi olarak kullanıldı.
Tarih kitaplarında hatırlamak istemediğimiz zamanları pek irdelemiyoruz. İstanbul’un işgal yılları hatırlamak istemediğimiz zamanlardan. İstanbul’un o zor yıllarında Galata Kulesi’nin daha önce görmediğiniz fotoğrafları…
Kule üzerinde İngiliz bayrağı dalgalanıyor
Galata Kulesi üzerinde İngiliz bayrağı dalgalanıyor. O yıllarda kule üzerinde külah şeklindeki çatı yok. Kademeli çatı üzerinde bir baraka duruyor. Bu baraka İngiliz askerleri tarafından kenti gözetleme amacıyla kullanılıyor.
Gözetleme Kulesi
Galata Kulesi üzerinde İngiliz bahriyelileri gözetleme görevini icra ediyor.
Kule üzerinde baraka
Galata Kulesi’nin üst kısmına ilave edilen barakanın penceresinden gözetleme yapan İngiliz askerleri. Muhtemelen daha geniş bir alan oluşturmak için eklenen baraka Haliç girişi ve liman bölgesinin olduğu tarafa bakıyor.
Hatıra fotoğrafı
İngiliz bahriyelilerin Galata Kulesi girişinde hatıra fotoğrafı. merdivenler üzerinde kule ve civarının güvenliğini sağlayan piyadeler görünüyor. Silahlarının ucunda süngü takılı.
Galata Kulesi’nin kapı nöbetçisi ve devriyeden dönen İngiliz askerleri.
İstanbul’un işgali ile ilgili kısa bilgi…
İşgal yıllarında Birleşik Krallık İstanbul’da 26.525 asker, 894 subay bulundurdu. Kasım 1918’den Mart 1920’ye kadar “yumuşak güç” olarak kentte bulunan işgal kuvvetleri Mart 1920’de yaşanan Şehzadebaşı Karakolu baskını ardından gerçek yüzünü gösterdi. 6 Ekim 1923’te İstanbul yaşadığı kabustan uyandı.
Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler..