Dünyanın ilk arabalı vapur tasarımı 1871 yılında Hasköy’de üç Türk tarafından yapıldı. Yapılan tasarım İngiltere’deki bir tersanede hayata geçirildi. Suhulet ismini alacak olan bu ilk arabalı vapur 87 yıl boyunca İstanbul Boğazı’nda hizmet verdi…

BVBpYQzCUAAc4Y5

İki kıtalı bir şehirde yaşamak oldukça zor. Eskiden de zordu. Özellikle boğazın diğer yakasına yük ve araba taşımak çok zordu. Bu zorluğu bilen Şirket-i Hayriye Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Umum Müfettişi İskender Bey ve Hasköy Tersanesi baş mimari Mehmet Usta 1871 yılında daha önce hiçbir örneği olmayan bir gemi tasarımı üzerinde çalıştılar. Bu gemi öyle bir şey olmalıydı ki gövdesi alçak ve güvertesinin her iki ucunda rampaları olan bir tasarımı olmalıydı. Böylece yük taşıyan at arabaları gemiye rahatça binip inebilecekti.

Bu gemi tasarımı İngiltere’deki bir tersaneye sipariş edildi. Yaklaşık iki yıl süren bir inşa çalışması ardından; teknesi saçla kaplı, 555 gros tonluk. uzunluğu 45.7 metre , genişliği 8.5 metre , su kesimi 3.1 metre. 450 beygir gücünde, tek silindirli compound buhar makinesi ile saatte 7 mil hıza ulaşan bir gemi çıktı ortaya. İstanbul boğazında araba taşımacılığında “kolaylık” sağlayacak bu gemiye kolaylık anlamına gelen “Suhulet” ismi verildi.

Dünyanın ilk arabalı vapuru Suhulet İstanbul Boğazı’nda yaklaşık 87 yıl hizmet verdi. Hatta çağa uydurularak 1930 yılında Hasköy Tersanesi’nde buhar motoru dizel motorla değiştirildi. Fakat 11 mayıs 1958’de zamana yenildi ve hizmet dışı bırakıldı.

Aradan yıllar geçti 2007 yılında tarihin ilk arabalı vapurunu yad etmek için yeni hizmete giren bir vapura "Suhulet" ismi verildi. Yeni "Suhulet" 73,20 metre boyunda ve 18,40 metre genişliğinde. 80 araç, 600 yolcu kapasiteliydi ve neredeyse iki misli hız yapıyordu...

Aradan yıllar geçti 2007 yılında tarihin ilk arabalı vapurunu yad etmek için yeni hizmete giren bir vapura “Suhulet” ismi verildi. Yeni “Suhulet” 73,20 metre boyunda ve 18,40 metre genişliğinde. 80 araç, 600 yolcu kapasiteliydi ve neredeyse iki misli hız yapıyordu…