Levantenler hakkında İstanbul’da ilk kez bir konferans düzenlenecek. 3-5 Kasım 2014 tarihleri arasında Beyoğlu’nda düzenlenecek konferans için Pera Hause (İngiliz Büyükelçiliği) ve Kırım Kilisesi mekan olarak kullanılacak. Levantine Heritage Foundation tarafından organize edilen konferansta  Elena Frangakis-Syrett, Çağlar Keyder ve Sinan Kuneralp konuşmacı olarak katılacak.  

levanten_

İstanbul tarihi ile ilgili araştırma yapmak isterseniz yazılı kaynaklarda ve eski İstanbul fotoğraflarında sık sık karşınıza bu eserleri hazırlayan yabancılar çıkar. Aslında yabancı kelimesi bu kişileri tam olarak anlatmıyor çünkü bu topraklarda yaşamayı tercih etmişler. Yaygın kullanılan bir kelime bu topraklarda yaşayan yabancıları tanımlamak için kullanılıyor; levanten… Levantenler yani şu anki Doğu Akdeniz’e kıyısı olan devletlerde yaşayan Osmanlı döneminde yerleşmiş, yabancılar.

Levantenler hakkında İngiltere’de organize bir araştırma oluşumu olan Levantine Heritage Foundation faaliyet gösteriyor. Bu oluşum tarafından 3-5 Kasım 2014 tarihlerinde konferans düzenlenecek. “Levantenler: Ticaret ve Diplomasi” ismi ile düzenlenecek konferans hakkında Levantine Heritage Foundation bir basın bülteni hazırlamış. Bülten şu şekilde;

Levantıne Herıtage Foundatıon UK 17. ve 20. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğu Akdeniz’deki topraklarında yaşamış olan çeşitli etnik ve dini toplulukların meydana getirdiği kültürel ve sanatsal miras konularında araştırma, koruma ve eğitim çalışmaları yapılmasını teşvik eden ve kâr amacı gütmeyen, üyelik esaslı bir oluşumdur.

Osmanlı Doğu Akdeniz’i günümüz Balkanlar, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır’ını içine alan ve etkisi bu ülkelerin sınırlarının ötesine yayılan bir bölgeydi. Osmanlı İmparatorluğu nüfusu Türk, Arap, Yunan, Ermeni ve Yahudiler de dâhil olmak üzere birçok farklı etnik gruptan oluşuyordu.

Yüzyıllar zarfında bu topluluklara İngiltere’den Dalmaçya’ya Avrupa’nın hemen her köşesinden gelip bölgeye yerleşen ve evlilik yoluyla yerel halk ile karışan Katolik ve Protestan tüccar ve diplomatlar katıldı.

Son yıllarda bu Avrupalı yerleşimcileri “Levantenler” olarak adlandırmak yaygınlaşmıştır. Fakat Levantenlerin kozmopolit dünyasına ilişkin araştırmalar henüz emekleme aşamasında olup, Levantenlerin yaşam tarzları ve bıraktıkları miras hâlâ keşfedilmeyi beklemektedir.

Levanten Heritage Foundation tarafından düzenlenen Levanten tarihi hakkındaki ilk konferans 2014 Kasım ayında İstanbul’da gerçekleşecektir. 4-5 Kasım 2014 tarihlerinden birinde sunum yapmak isteyenler sunumlarının başlık ve kısa özetini ekteki formu doldurarak 31 Mart 2014 tarihine kadar ilgili adrese gönderebilirler.

Önerilen bildiri konuları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda Avrupalı ve Levanten diplomatlar, kapitülasyonlar, Levanten şirketleri ve girişimleri, Levanten aileler ve akrabalık grupları, Levanten okulları ve kiliseleri; Osmanlı Türkleri, Rum, Ermeni ve Yahudiler ile Levantenler arasındaki sosyal ve kültürel etkileşimler, Levantenler ve Türkiye Cumhuriyeti, modernleşmeye yardımcı bir unsur yahut onun önünde bir engel olarak Levantenler, Levanten mimarisi; Levanten eğlence mekânları, Levantenler ve spor, avcılık ve yatçılık sayılabilir.

İstanbul ve çevresindeki Levanten topluluklarına odaklanan araştırmalar tarafımızca memnuniyetle karşılanacaktır. Sunulacak bildirilerin Osmanlı İmparatorluğu halklarının karışmış kimliklerine ilişkin derinlemesine bir anlayış geliştirmesi ve “Levantenler kimdi?” sorusuna yanıt araması beklenmektedir.

LEVANTENLER: TİCARET VE DİPLOMASİ

İSTANBUL’DA İLK LEVANTEN KONFERANSI

3 – 5 KASIM (PAZARTESİ, SALI & ÇARŞAMBA) 2014

 

AÇILIŞ KONUŞMACILARI: ELENA FRANGAKIS-SYRETT, ÇAĞLAR KEYDER VE SİNAN KUNERALP

 

Düzenleme Kurulu (Birleşik Krallık ve Türkiye): Jonathan Beard, Quentin Compton-Bishop,

Görkem Daşkan, Craig Encer, Dr. Philip Mansel ve Dr. George Vassiadis

 

BİLDİRİ DİLLERİ İNGİLİZCE, FRANSIZCA VE TÜRKÇE’DİR

 

Daha fazla bilgi için: www.levantineheritagefoundation.org

Konferans düzenleme kurulu ile bağlantıya geçmek için: [email protected]

 

GEÇİCİ KONFERANS PROGRAMI

Tarih, etkinlik ve etkinlik mekânları kesinleştiğinde bildirilecektir

 

TARİH KONFERANS PROGRAMI VE ETKİNLİKLER

3 Kasım 2014 Pazartesi 19:00 Açılıl Kokteyli ve Gala Yemeği

Yer: Pera House, Beyoğlu (1840’larda mimarlar William James

Smith ve Charles Barry’nin tasarımları doğrultusunda inşa edilen

eski İngiltere Büyükelçiliği, şimdiki İngiliz Konsolosluğu binası)

 

4 Kasım 2014 Salı 09:30-12:30 Sabah Oturumu

Yer: Pera House

12:30-13:45 Açık büfe öğle yemeği

Yer: Pera House

14:00-17:00 Öğleden sonra Oturumu

Yer: Pera House

19:00-20:00 Konser ve Kokteyl

Yer: Kırım Kilisesi, Beyoğlu (Kırım Savaşı sırasında hayatını

kaybeden Britanyalı askerlerin anısına 1858 ve 1868 yılları

arasında William Burges ve G. E. Street’in planlarına göre inşa

edilen kilise, diğer adıyla İsa Kilisesi)

 

 

5 Kasım 2014 Çarşamba 09:30-12:30 Sabah Oturumu

Yer: Pera House

12:30-13:30 Öğle Yemeği

Yer: Pera House

14:00-16:00 Boğaz Turu (Henüz kesinleşmemiştir)

Yer: Halas Motor Yat (Harika bir şekilde restore edilmiş,

1900’lerin başına ait bir feribot katılanların hizmetinde olacaktır)

 

Katılımcıların dikkatine: İstanbul Konferansı’ndan önce, 31 Ekim-1 Kasım 2014 tarihinde İzmir’de, Levanten

tarihi ve soy araştırmaları üzerine bir günlük bir sempozyum düzenlenecektir. Daha fazla bilgi için

düzenleyicilerden Alex Baltazzi (İzmir) veya George Galdies (İngiltere) ile [email protected]

veya [email protected] e-posta adreslerinden bağlantıya geçiniz.

 

3

 

4-5 KASIM 2014 (SALI & ÇARŞAMBA) TARİHİNDE İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞECEK

OLAN LEVANTEN KONFERANSI İÇİN SUNUM BAŞVURU FORMU

 

Lütfen başvurunuzu en geç 31 Mart 2014 tarihine kadar

[email protected] e-posta adresine yapınız*