Laleli’de Mesihpaşa Camii’nin avlusu gibi duran mermer zeminin üzerindeki üç sütun ilginizi çeker. Ardından kapısının üzerinde “Mirelion Kapalıçarşısı” yazan bir kapı çıkar karşınıza.
Kapıdan geçip iki yanı meşale gibi görünen aydınlatmaların olduğu dönen merdivenlerden aşağıya indiğinizde yaklaşık 1500 yıllık bir yapının içinde bulursunuz kendinizi. Her yere alışveriş merkezi yapma merakımızın eseri olsa gerek 1994 yılında bu eser de bir çarşı haline getirilmiş.
Mirelion Sarnıcı ismi ile bilinen bu yapının asıl işlevi tam olarak bilinemiyor olmasına rağmen sanat tarihçilerinin ağırlıklı görüşü buranın bir sarnıç olduğu. Yuvarlak şekilde tasarlanan bu yer altı yapısının planında 4 dikdörtgen ve 4 yarım dairesel niş kullanılmış. İç çapı 29,60 metre olan yapının dış çapı 41,80 metre olması ne kadar kalın duvarlar ile oluşturulduğunu gösteriyor.
İlk kez 5. yüzyılda yapılan ve sarnıç işlevi gördüğü düşünülen yapı 10. yüzyılda Bizans İmparatoru Romanus (1. Lekapenus) döneminde saray külliyesinin düzenlenmesi sırasında değişikliğe uğramış. İlk yapıldığı döneme göre döşeme seviyesi 1,5 metre yükseltilmiş, sütunlar desteklenerek tam anlamı ile sarnıç işlevine kavuşturulmuş.
Fetih sonrası İslam dinine göre durgun suyun içilmesinin uygun olmaması sebebiyle yapı işlevsiz kalmış. Dönem dönem farklı işlevler yüklenmiş. Balık pazarı, imbik atölyesi, tulumbacı deposu gibi… Fakat 19. ve 20. yüzyılda ise çevredeki evlerin çöplerinin döküldüğü yer olmuş.
Zamanında Eminönü Belediyesi sınırlarında yer alan yapı 1993 yılında başlatılan bir proje ile tekrar onarılmış, kapalıçarşı işlevi ile Mart 1994’te kullanıma açılmış.
Eski doğu bloku ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerinin bavul ticareti yapma niyetiyle gelen turistlerin beğenisini kazanacak malzemelerin satıldığı Mirelion Kapalıçarşısı meraklılarını bekliyor.