Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi , 2013 Piri Reis Yılı kapsamında,  24 Eylül-05 Ekim 2013 tarihleri arasında, Emel Ogan ve Atölye Gurubu Öğrencilerinin 3.Geleneksel ‘Kuşaktan Kuşağa’ Kâtı’-Minyatür sergisine ev sahipliği yapıyor.

Emel Nurhan Ogan’nın “Büyük Denizci PİRİ REİS” e atfen gerçekleştirdiği Portolon haritaları, atölye grubu öğrencilerinin ”Topkapı sarayı III. Ahmet Yemiş Odası”,  Levni, Kur-an kapları, Gaznevî Albümü, Divan-ı Selim yorumları  ve özgün çalışmaları” içeren Kâtı’ Minyatür eserleri sergilenecek. Geleneksel sanatlarımızda önemli yeri olan, Kâtı’ sanatının tekrar canlandırılması, yeni nesillere tanıtılması ve sevdirilmesi amacıyla Emel Ogan ve Atölye Gurubunun (Ayla Sayitoğlu, Fitnat Coşkuner, Gülnur Bayraktar, Handan Nisrin Şahin, Nükhet Yokay, Oya Horoz, Serçin Özbal) çalışmaları, İstanbul’un önemli mekânlarında sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Kâtı’                                             

Kağıt ve deriden yapılan oymaların, iki bin yıl önce Çin de doğduğu, sanat tarihçileri tarafından söylenmektedir. İslam sanatında önemli bir yer tutan yazma kitapların deri kaplarında, deri oymacılığı XIV. yüz yılda görülmüştür. Deri oymacılık sanatı, XV. yüz yılın ikinci yarısından itibaren, kağıt oymacılık sanatı olarak gelişmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Sultan II. Beyazıt dönemlerinde, padişahların sanata ve kültüre verdikleri değer sayesinde tezyini sanatlar büyük önem kazanmıştır. XVI. Yy da altın devrini yaşamıştır.

Böylece Kâtı’ önemli sanat dallarında biri olarak tarih de yerini almıştır. XVII. y.yılda ülkemize gelen, batılı seyyahların, satın alarak ülkelerine götürdükleri albümler kanalıyla bu önemli sanat dalı Avrupa da tanınmıştır. Türk kağıt oymacılık sanatına bu yüz yılda büyük ilgi başlamıştır. Avrupalılar bir süre sonra Silhoutte (gölge) adını verdikleri  bu sanatta kendi tarzlarını yaratmışlardır.

Halen kendi yaşantılarından sahneler yansıtan yalın kat oymalar yapmaktadırlar.

III.Ahmet döneminde, Kâtı’ sanatı batı etkisinde kalmıştır. Lale devrinde manzara konusu işlenmeye başlamıştır. XVIII. yüz yılda, Katı’ sanatı, vazo içinde çiçekler ve oyma talik yazılar ile gelişimini sürdürmüştür. XVIII. ve XIX. yüz yıllarda Osmanlı İmparatorluğu nun idari ve ekonomik çöküntüsü, sanatı da olumsuz etkilemiştir XIX. Yüz yılda ciddi hiçbir eser ortaya konulamamıştır….

Sanatçı,

“Geleneksel Sanatlarımızın yaygınlaşması, ustaların atölyelerinde verdiği eğitimler yanında, ortaya çıkan değerli eserlerin, halkla paylaşılması ile mümkündür. Bu eserlerin, kültürümüze çok katkısı olan anonim galerilerde sergilenerek, büyüleyici tarihi mekanlarımızla bütünleşmesi çok etkileyici oluyor.  Bu konuda Geleneksel Sanatlarımızı icra eden sanatçılara destek olan değerli bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

Emel Ogan Sanat Evi

Adres: Bağdat Cad. Ömer Efendi Sok. Örnek Ap. 16/2 Kızıltoprak İstanbul
Tel: 0216 418 35 68
www.emelogan.com
[email protected]

 

Açılış: 24 Eylül 2013 Salı Saat:18.00

Yer: Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi

Adres: İstiklal Cad. No:217 Tünel /Beyoğlu Tel:0212-2492610