Evliya Çelebi 50 yıl sürecek seyahatine, 383 yıl önce bugün yani 19 Ağustos 1630’ta başladı. Evliya Çelebi gezip gördüklerini anlattığı 10 ciltlik meşhur “Seyahatname” isimli eserinde seyahate çıkış sebebini de anlatır. Seyahate çıkış sebebi bir rüyadır…

Evliya Çelebi’nin rüyası

Evliya Çelebi rüyasında Eminönü Ahi Çelebi Camii’ndedir. Cami çok kalabalıktır. Cemaatin en önünde Hz Muhammed’i görür. Evliya Çelebi son peygamberin yanına gidip şefaat dilemek ister. Yanına varınca “Şefaat ya Resulallah” diyeceğine dili sürçer ve “Seyahat ya Resulallah” der.

Evliya Çelebi bu rüyada bir hikmet olduğunu düşünür. Küçük yaştan itibaren seyahat arzusunda olan Çelebi rüyadaki dil sürçmesinin bir anlamı olacağını düşünür ve 50 yıl sürecek olan meşhur seyahatine başlar.

Evliya Çelebi kimdir?

Evliya Çelebi, aslen Kütahyalı olan ve İstanbul’un fethi ile kente yerleşen bir ailenin oğlu olarak 25 Mart 1611 yılında Unkapanı semtinde dünyaya geldi.  Babası saray kuyumcusu olan Derviş Mehmet Zilli idi. Evliya Çelebi dönemin en seçkin okulu sayılabilecek Enderun’da eğitim gördü. Bir dönem sarayda görev yapan Evliya Çelebi gördüğü rüya üzerine başladığı seyahatleri on ciltlik “Seyahatname” isimli eserde anlattı.  Evliya Çelebi 1682 yılında yaptığı Mısır seyahati sırasında vefat etti.

“Seyahatname” eseri , Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyıldaki insan hayatı ve coğrafyasının günümüze aktarılması açısından uzmanlarca oldukça önemli kabul edilir.

HPIM1598

Ahi Çelebi Camii

Evliya Çelebi’nin rüyasında dilinin sürçtüğü Ahi Çelebi Camii fetih sonrası inşa edilen camilerdendir. Camiyi yaptıran ve ismini veren Ahi Çelebi bir hekimdir. Fatih darüşşifasının hekimbaşısı olan Ahi Çelebi, Fatih Sultan Mehmed’in hastalık döneminde perhiz yemeklerini hazırladığı bilinir. Ahi Çelebi 1500’lü yılların başında Eminönü, Yemiş İskelesi diye bilinen yere cami yaptırmıştır. Zemin yüzünden zamanla zarar gören Ahi Çelebi Camii 2004 yılında ibadet edilemeyecek kadar harap hale geldi. 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon sonrası Ahi Çelebi Camii ibadete açıldı.

Osmanlı’nın bir dönemine ışık tutan Seyahatname’nin yazılmasına vesile olan bu cami Eminönü otobüs duraklarının yanında ziyaretçilerini bekliyor.